Η οικονομική κρίση “τρώει” τα υπεράκτια αιολικά

1
8

Τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη υπολείπονται 1000 Μεγαβάτ, σε όρους ισχύος, ή 330 ανεμογεννήτριες από τους στόχους που είχαν τεθεί σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς σε υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέρχεται σε 4.995 Μεγαβάτ έναντι στόχου 5.829 Μεγαβάτ που είχε θέσει η Ευρώπη στα τέλη του 2012.

Οι χώρες που έχουν αποτύχει πλήρως στην επίτευξη των εθνικών τους στόχων είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Η Γαλλία δεν είχε εγκαταστήσει ούτε μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια στα τέλη του 2012, παρότι είχε στόχο τα 667 Μεγαβάτ, ενώ η Γερμανία εγκατέστησε 280 Μεγαβάτ έναντι στόχου 792 Μεγαβάτ.

Παρά την αργή πρόοδο, στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν 1166 Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας -νέο ρεκόρ- στη θάλασσα το 2012, ισχύς που μεταφράζεται σε επενδύσεις 4 δισ. Ευρώ και σε αύξηση 33% σε σύγκριση με το 2011.

Στα υπεράκτια αιολικά πρωταγωνίστησε η Μεγάλη Βρετανία με το 73% των νέων εγκαταστάσεων το 2012 και το 60% των συνολικών υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Τα υπεράκτια αιολικά στη Βρετανία σύμφωνα με την ένωση RenewableUK καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες 1,9 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε η ολοκλήρωση  της εγκατάσταση της 175ης και τελευταίας ανεμογεννήτριας στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο-μαμούθ London Array, σηματοδοτώντας το τέλος των βασικών εργασιών της μονάδας ισχύος 630 Μεγαβάτ.

Στους κατασκευαστές, η γερμανική Siemens και η δανέζικη Vestas που κατασκεύασαν το 86% των νέων υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αδυναμία επίτευξης των στόχων στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά και σε προβλήματα με την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.