Φωτοβολταϊκά: οι προτάσεις για την επόμενη μέρα του κλάδου στην Ελλάδα

0
3

Τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και κατά συνέπεια οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν διεξοδικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς των φωτοβολταϊκών προκειμένου να διαμορφωθεί το τοπίο του κλάδου στη χώρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Παρότι έχει δοθεί λύση στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα του κλάδου με σταθεροποίηση των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, η ένταξη νέων εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος της τάξης των 600 Μεγαβάτ τους επόμενους μήνες αναμένεται ακόμα και να τριπλασιάσει το έλλειμμα που σήμερα κυμαίνεται στα 300 εκατ. Ευρώ.

Οι προτάσεις για την επόμενη μέρα συγκλίνουν στη μείωση του κόστους επιδότησης για τα φωτοβολταϊκά και περιλαμβάνουν τα εξής:

* Αναθεώρηση των στόχων μέχρι το 2020
* Επανεξέταση των έκτακτων μέτρων όπως της οριζόντιας εισφοράς
* Παροχή διευκολύνσεων από τις τράπεζες
* Μείωση της απορροφούμενης ισχύος με αύξηση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης
* Μείωση της ταρίφας με παράταση της σύμβασης.

Κεντρική ιδέα είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών σε μια νέα συμφωνία η οποία θα προβλέπει λιγότερα χρήματα το χρόνο, αλλά για περισσότερα χρόνια.

econews

Σχόλια