Μικρά φωτοβολταϊκά για αγρότες για μείωση κόστους ενέργειας

0
21

Την πρόταση εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών στα καλλιεργήσιμα χωράφια των αγροτών σκέφτεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά όμως όχι ως επένδυση που θα υποκαταστήσει την αγροτική παραγωγή, αλλά ως εγκατάσταση που θα εξασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες των αγροτών και κυρίως την ενέργεια για τις γεωτρήσεις που είναι η πλέον ενεργοβόρα δραστηριότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε σχετική πρόταση για τους αγρότες προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, αναφέροντας τα εξής:

«Από τη στιγμή που έχουν ανέβει τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη χρήση αγροτικού ρεύματος, να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να στήνουν μικρά φωτοβολταϊκά, όπως αυτά που βάζουμε στις στέγες των σπιτιών, 10 kw σε μια έκταση 100-150 τ.μ. στο χωράφι τους, έτσι ώστε να παράγουν και οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια, την οποία θα πωλούν στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Θα γίνεται δηλαδή ένας συμψηφισμός που να τους δίνει τη δυνατότητα, να φύγει αυτό το άχθος, αυτό το βάρος από πάνω τους», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλος.

—Αγροτικές κινητοποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων παραμένουν στις εθνικές οδούς με τα τρακτέρ, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, οι αγρότες Θεσσαλίας, Ημαθίας και Σερρών, ενώ το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα Τετάρτη οι αγρότες της Αργολίδας και αύριο της Βοιωτίας.

Οι αγρότες ζητούν επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και μείωση στις τιμές των ζωωτροφών.

Οι αγρότες αντιδρούν επίσης στην τήρηση βιβλίων από το 2014 και στα νέα φορολογικά μέτρα. Ζητούν να μην υπάρξει καμία μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στα καύσιμα και κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

econews

Σχόλια