Ενέργεια από γεωθερμία στους αγρότες της Φλώρινας – Σχέδιο για γεωθερμικό πάρκο

1
139

Η Φλώρινα επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάλιστα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Μετά τη δρομολόγηση κατασκευής του μεγαλύτερου ηλιοθερμικού πάρκου στον κόσμο με εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου Στέρλινγκ, η Φλώρινα θα φιλοξενήσει ένα γεωθερμικό πάρκο για την εκμετάλλευση της γεωθερίας που υπάρχει στην περιοχή.

Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Φλώρινας βασίζεται στις μελέτες που εκπόνησε ήδη το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για το υπόγειο δυναμικό του τόπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η γεωθερμία της περιοχής αναμένεται να ενισχύσει το έργο των αγροτών της περιοχής θερμαίνοντας λαχανικά και ζαρζαβατικά στα θερμοκήπια.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Βασίλης Άμπας “σκοπός μας είναι να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες για τη δημιουργία του γεωθερμικού πάρκου σε δημόσια κοινόχρηστη έκταση και το έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Εφόσον οι οριστικές μελέτες εκπονηθούν εντός των επόμενων δύο χρόνων θα ξεκινήσει στη συνέχεια το κατασκευαστικό κομμάτι”.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό, οι εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτήν έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες διάσπαρτων αγροτικών εκτάσεων για την εκμίσθωση ή την αγορά τους.

—Η Φλώρινα επενδύει στις ΑΠΕ

Πέρα από το σύγχρονο ηλιοθερμικό έργο, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών έργων σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 1300 στρεμμάτων.

Εκκρεμεί τέλος η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου που έγινε στην περιοχή Τούμπα-Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς, ισχύος 28 MW.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η τεχνολογία Stirling σε σχέση με τα φωτοβολταικά δεν έχει ευδοκιμήσει ούτε στην Αμερική όπου πρωτοεφαρμόστηκε, ούτε πουθενά αλλού. Είναι απλώς μία όμορφη και πολύ ακριβή εγκατάσταση που όμως δεν έχει αποδόσει τα αναμενόμενα μέχρι τώρα. Αλλιώς θα είχε εξαπλωθεί σίγουρα. Και ακούμε πως αυτή η ακριβή, πρωτοποριακή και αμφίβολης απόδοσης τεχνολογία θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Δηλαδή σε μια χώρα όπου δεν εφαρμόζονται τα απλά και δοκιμασμένα.
    Η κοινή λογική λέει ότι ή προκειται για μπαρούφα που δε θα υλοποιηθεί ποτέ ή πρόκειται για σχεδιαζόμενο φαγοπότι από το οποίο με άμεσο ή εμμεσο τρόπο θα χάσει το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εμείς).

Comments are closed.