Φωτοβολταϊκά: μεγάλα “θύματα” οι “μικροί”

0
5

Οι μικροί και μεσαίοι επενδυτές με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος από 50-100 Κιλοβάτ θεωρείται ότι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ.

Κύριος λόγος οι οριζόντιες εισφορές 25-35% που αποτελούν “θηλιά” στο λαιμό χιλιάδων επενδυτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, η αναστολή έκδοσης νέων αδειών έχει συμβάλλει στη άνθιση του παραεμπορίου αδειών, από το οποίο επωφελούνται οι μεγάλοι επενδυτές που έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Άλλωστε και ο νέος αναπτυξιακός νόμος «κλείνει» το μάτι στους μεγάλους επενδυτές ΑΠΕ με δυνατότητα αύξησης της παραγωγικής ισχύος.

Σε μεγάλο πρόβλημα έχουν εξελιχθεί και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά καθώς πέραν της αδυναμίας τους να χρηματοδοτήσουν τα έργα, πολλοί αγρότες έπεσαν θύμα επιτήδεων που πωλούσαν “μελέτες” σε πολύ υψηλές τιμές.

Τέλος, ο εθνικός στόχος των 700 Μεγαβάτ για αγροτικά φωτοβολταϊκά από τη μια έκλεισε την πόρτα στους υπόλοιπους επενδυτές –που πλέον αντιδρούν για ευνοϊκή μεταχείριση στους αγρότες– και από την άλλη αποδείχτηκε πολύ φιλόδοξος, καθώς από έξι χιλιάδες αιτήσεις το 2011 μόλις 7,9 Μεγαβάτ λειτούργησαν.

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά θεωρούνται συμφέρουσα επένδυση με χρόνο απόσβεσης 5-6 χρόνια. Κι αυτό διότι η ραγδαία πτώση στις εγγυημένες τιμές από 0,55 ευρώ/kW σε 0,25 ευρώ/kW και από το Φεβρουάριο σε 0,23 ευρώ/kW συνοδεύτηκε από αντίστοιχη συρρίκνωση του κόστους των πάνελ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο PV-GRID συμπεριλαμβάνει τη χώρα μας μεταξύ των χωρών εκείνων με απλές διαδικασίες στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μαζί με το Βέλγιο και τη Γερμανία.

econews

Σχόλια