Πίθηκος – αστροναύτης από το Ιράν στο διάστημα

0
44

Κάψουλα που μέσα της βρισκόταν ένας πίθηκος έστειλε στο διάστημα το Ιράν όπως μεταδίδει το το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Άλαμ», η κάψουλα βάρους 285 κιλών, εκτοξεύτηκε από τη Γη με έναν πύραυλο Καβοσγάρ-5, έφτασε σε ύψος 120 χλμ. και χωρίς να μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη επέστρεψε χωρίς ζημιές στο έδαφος.

Η κάψουλα που έφερε τον πίθηκο ονομάστηκε Πισγάμ που στα περσικά σημαίνει «πρωτοπόρος».

Η κατάσταση του πιθήκου-αστροναύτη δεν έχει ακόμα διακριβωθεί, ωστόσο τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το πρωτεύον θηλαστικό είναι ζωντανό.

Η αποστολή του πιθήκου στο διάστημα έγινε ενόψει των εορτασμών για την 34η επέτειο από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Επόμενος στόχος της Τεχεράνης είναι να αποστείλει άνθρωπο στο διάστημα εντός των επόμενων 5-8 ετών για λόγους επιστημονικής παρατήρησης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο υπουργός Επιστημών είχε διαβεβαιώσει ότι οι επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα αποτελούν «μια στρατηγική προτεραιότητα» για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Ιράν έχει ήδη στείλει τρεις δορυφόρους στο διάστημα χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το 2009, καθώς και μια ‘κάψουλα’ που περιείχε έναν ποντικό, χελώνες και έντομα, τον Φεβρουάριο του 2010. Επίσης, το 2012 εκτοξεύθηκε με επιτυχία ένας δορυφόρος κατόπτευσης ιρανικής τεχνολογίας.

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλεί (και αυτό) την ανησυχία της Δύσης καθώς συνδέεται με χρήση πυρηνικών κεφαλών στους πυραύλους εκτόξευσης, με την Τεχεράνη να επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

econews

Σχόλια