Βουλγαρία: ψήφισαν «ναι» στην πυρηνική ενέργεια με ποσοστό 60%

0
11

Υπέρ της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία όσοι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή (27/1) σε ένα δημοψήφισμα που σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής της τάξης του 80%.

Από τους 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το 61% ψήφισε “ναι” στην πυρηνική ενέργεια -και ουσιαστικά σε ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, αυτό στο Μπέλενε- , και 39% τάχθηκε “κατά”.

Η ερώτηση ήταν η εξής: “Η πυρηνική ενέργεια θα έπρεπε να αναπτυχθεί στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας μέσω της κατασκευής μιας νέας πυρηνικής μονάδας;”.

Προκειμένου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι “θετικό” θα έπρεπε να προσέλθουν στις κάλπες 4,35 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Από τη στιγμή που η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% και περισσότεροι από τους μισούς τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.

Το δημοψήφισμα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας κατόπιν της απόφασης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ να τερματίσει το σχέδια κατασκευής μιας δεύτερης πυρηνικής μονάδας στο Μπελένε ισχύος 2000 Μεγαβάτ, προς μεγάλη απογοήτευση των Ρώσων της Rosatom.

Οι σοσιαλιστές, που είναι “υπέρ”, συγκέντρωσαν 770.000 υπογραφές περισσότερες από τις 500.000 που απαιτούνται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

econews

Σχόλια