Η Μαφία στην "πράσινη ανάπτυξη" – Μετά τα σκουπίδια οι ΑΠΕ

0
7

Ιδιαίτερη έφεση σε δραστηριότητες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι έχει η Μαφία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Για τους ορκισμένους “φανς” της διάσημης τηλεοπτικής σειράς Sopranos, η σύλληψη 32 ατόμων συνδεδεμένων με τη  Μαφία στη Νέα Υόρκη με τις κατηγορίες της παράνομης αποκομιδής και απόθεσης -επικίνδυνων συχνά- απορριμμάτων στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Οι μαφιόζοι έκλεβαν κάδους απορριμμάτων τους οποίους έβαφαν ξανά με τα “δικά” τους χρώματα, ενώ κατηγορούνται για την κλοπή επτά τόνων χαρτόκουτων.

Μεταξύ άλλων συνελήφθησαν ο 77χρονος Καρμίν Φράνκο, γνωστός και ως Πάπα Στρουμφάκι ή Θείος Σόνι, ο συνομήλικός του Άντονι Πουτσιαρέλο, γνωστός ως Μάζι, και ακόμα δέκα μέλη τριών «οικογενειών» του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα σκουπίδια σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϋ αποτελούν έναν ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα για τη Μαφία από τη δεκαετία του 1950 ακόμα η οποία υιοθέτησε μονοπωλιακές πρακτικές απειλώντας με ευφάνταστους τρόπους (κομμένα κεφάλια ζώων πακέτο α λα “Νονός”) όσους επιχείρησαν να εισέλθουν στον κλάδο.

—Ανανεώσιμη Μαφία

Κι ενώ κανείς θα περίμενε να αναφερθούμε στον έλεγχο που ασκεί η Μαφία στη διαχείριση απορριμμάτων στην πολύπαθη Νάπολη της Ιταλίας, φαίνεται πως οι παράνομες οργανώσεις-οικογένειες που συμπεριλαμβάνει ο όρος (σσ Μαφία) έχουν εκσυγχρονίσει και κυριολεκτικά ανανεώσει τις δραστηριότητές τους.

Δημοσίευμα της Washington Post, αποκαλύπτει ότι οι μαφιόζοι έχουν βάλει στο μάτι της επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ στην Ιταλία.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές, οικογένειες της Μαφίας σε συνεργασία με επιχειρηματίες βάζουν στο στόχαστρο εκτάσεις κατάλληλες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών, ενίοτε εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες είτε να τους τις πουλήσουν είτε να τις διαθέσουν στο πλαίσιο συμφωνίας εκμίσθωσης για πολλά χρόνια.

Στη συνέχεια, στρέφονται σε διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους, τους οποίους και «λαδώνουν» για να επισπεύσουν την έκδοση αδειών, μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρνε 3-6 χρόνια.

Στην τελική φάση, προσεγγίζουν ξένους επενδυτές, μέσω των οποίων αποκτούν πρόσβαση στις κυβερνητικές επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Σικελία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη διείσδυση των «οικογενειών» στις ΑΠΕ, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση των δέκα από τα 30 αιολικά πάρκα του νησιού, καθώς και κάποιων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Παράλληλα, «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνέλαβαν 12 φερόμενους ως «εγκεφάλους» του οργανωμένου εγκλήματος, διεφθαρμένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στη μεγάλη απάτη.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας για διείσδυση της Μαφίας στις ΑΠΕ.

econews

Σχόλια