Οι νεκροί αναστήθηκαν στο Ισραήλ

1
28

Αναστήθηκαν οι νεκροί την προηγούμενη εβδομάδα στο Ισραήλ. Δεν πρόκειται ούτε για κάποιο αποκαλυπτικό σενάριο ούτε για σκηνή από ταινία τρόμου, αλλά για την άνοδο της στάθμης της Νεκράς Θάλασσας κατά 10 εκατοστά χάρη στις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Το γεγονός είναι αξιοσημείωτο διότι πρόκειται για την πρώτη καταγραφή ανόδου στη στάθμη της Νεκράς Θάλασσας την τελευταία δεκαετία.

Από τη δεκαετία του 1970 η στάθμη της μεγάλης λίμνης που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ έχει μειωθεί κατά 20 μέτρα.

Αιτία οι βιομηχανικές μονάδες στις όχθες της λίμνης και η άντληση νερού από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας που με τη σειρά της περιορίζει τη ροή του ποταμού Ιορδάνη, ο οποίος εκβάλλει στη Νεκρά Θάλασσα.

Η στάθμη του νερού ανέβηκε και στη Θάλασσα της Γαλιλαίας κατά 70 εκατοστά.

Για την αποσόβηση του οριστικού θανάτου της Νεκράς Θάλασσας έχει προταθεί ένα σχέδιο προϋπολογισμού σχεδόν 10 δισ. δολαρίων που προβλέπει τη διάνοιξη καναλιού σύνδεσής της με την Ερυθρά Θάλασσα.

Ένα αρχικό σχέδιο έχει παρουσιαστεί ήδη στην Παγκόσμια Τράπεζα και προϋποθέτει τη συνεργασία Ισραήλ, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής.

Το κανάλι θα μπορεί να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια η οποία με τη σειρά της θα τροφοδοτεί μια μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή.

—Λίγα λόγια για τη Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Μπαχρ Λουτ (θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, ή Ασφαλτίτιδα λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Έχει μήκος, από Β. προς Ν. 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας οφείλεται στη παντελή έλλειψη ζωής και στα «βουβά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται.

Τούτο βέβαια οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο – NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας.

Στις όχθες της βρίσκονται δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα. Έτσι η Νεκρά Θάλασσα δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο.

Στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας, που φθάνει περίπου το 1,162, συνεπώς μεγαλύτερη άντωση, μεγαλύτερη πλευστότητα, έτσι που μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κατά την Παλαιά Διαθήκη τόσο η λίμνη αυτή όσο και η απόκρημνη κοιλάδα πέριξ αυτής ονομάζονται ομοίως Αραβά, (θάλασσα Αραβά, κοιλάδα Αραβά).

Μάλιστα, η Νεκρά Θάλασσα έχει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον καθώς η μελέτη των ιζηματογενών στρωμάτων σε βάθη που ξεπερνούν τα 400 μέτρα αποκαλύπτει τόσο την κλιματική ιστορία της περιοχής όσο και τη γεωφυσική-σεισμική δραστηριότητα.

econews, wiki

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.