Καινοτόμο σύστημα κομποστοποίησης δύο νέων Ελλήνων διακρίνεται στο εξωτερικό

3
53

Ένα πρωτότυπο δίκτυο κομποστοποίησης που σχεδίασαν δύο νέοι Έλληνες βρίσκεται μεταξύ των 16 σχεδίων που επελέγησαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι δύο νέοι με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο 23χρονος Γιάννης Μουργής, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, και ο 24χρονος συντοπίτης του Κωνσταντίνος Κουλοχέρης, φοιτητής Δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, σχεδίασαν ένα σύστημα κομποστοποίησης το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς και που στόχο έχει να μετατρέψει τον κοινό παραγωγό σκουπιδιών σε οικιακό παραγωγό κομπόστ και να τον συνδέσει με την αγορά, όπως πχ με τους αγρότες που έχουν ανάγκη από -ακριβό μάλιστα- λίπασμα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μουργής στην “Καθημερινή” το οικονομικό όφελος είναι συνολικό, «αφού θα εξοικονομούμε πόρους τόσο από τη διαχείριση των σκουπιδιών όσο και από την αποφυγή των σχετικών προστίμων από την Ε.Ε.».

Ο ξύλινος κομποστοποιητής που προβλέπει το σχέδιό τους έχει κόστος που δεν ξεπερνά τα 60 Ευρώ.

Το σύστημα που προτείνουν λειτουργεί μέσα από την εγγραφή των ενδιαφερομένων σε μια πλατφόρμα και την απόκτηση πόντων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους.

Απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, που θα λειτουργεί αυτόνομα από την επίσημη Πολιτεία.

—Ρύπανση στον Ταΰγετο

Όπως επιβεβαιώνει η Καθημερινή, τα απορρίμματα αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Καλαμάτα, καθώς μεταφέρονταν στην περίφημη τοποθεσία Μαραθόλακκα στον Tαΰγετο, επί πολλά έτη.

Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, ο Ταΰγετος είναι η πλέον ακατάλληλη επιλογή για εγκατάσταση ΧΑΔΑ, αφού το υπέδαφος είναι πορώδες και οτιδήποτε απορρίπτεται στο βουνό περνάει άμεσα στον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το σύστημα υδροδότησης της πόλης όσο και τον ποταμό Νέδωνα.

Για τους παραπάνω λόγους σχηματίστηκαν κινήσεις πολιτών που διεκδίκησαν το κλείσιμο της χωματερής και την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα.

3 Σχόλια

  1. Μπράβο παιδιά!!! Συνεχίστε τις προσπάθειες, Τάχετε καλά με τον εαυτό σας. Και που ξέρεις μπορεί και οι άλλοι να ενεργοποιηθούν!!!

  2. Μπάβο παιδιά.
    Μένουμε στο Κρανίδι, όπου το πρόβλημα με τις χωματερές ,και την αποκομιδή σκουπιδιών είναι μεγάλο. Η οικογένειά μου κάνει κομποστοποίηση , και ανακύκλωση, και προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να κανουν δικό τους λίπασμα.Μήπως πουλάτε ή διαθετετε αυτό το σύστημα, για να το διαδώσουμε με εθελοντές και να μειωθει ο όγκος των απορριμμάτων μας?
    Σας παρακαλώ απαντήστε μου

  3. Αυτη η ιστορία που αντεγραψαν οι συγκεκριμενοι κυριοι υπαρχει ΗΔΗ στην Καλαματα , αρα στην πόλη τους και λέγεται RE:THINK PROJECT, ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ και πληροφορίες βρίσκετε εδώ:
    http://www.rethink-project.gr Ας βοηθήσουν την υπάρχουσα ομάδα και εσεις ως econews θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με αληθινές προτάσεις, που συμβαίνουν ΤΩΡΑ και χρειάζονται υποστήριξη

Comments are closed.