Αυθαίρετα-Ημιυπαίθριοι: τελική λύση από το ΥΠΕΚΑ – Οικοδομική άδεια και όροι δόμησης

0
18

Με γνώμονες την οικοδομική άδεια και τους όρους δόμησης της εκάστοτε περιοχής, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει ένα τελικό θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων.

Ειδικότερα, για τους όρους δόμησης, βασικά κριτήρια τακτοποίησης θα είναι η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αναμένεται να ξεκινήσει από παρανόμως κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας.

Ως τελικό χρονικό όριο για να υπαχθεί ένα αυθαίρετο στο νέο νόμο για την οριστική νομιμοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός μέχρι την 28η Ιουλίου του 2011.

Οι ημιυπαίθριοι και τα πατάρια που βρίσκονται εντός του κτιριακού όγκου είναι σε πλεονεκτική θέση, ενώ τα αυθαίρετα που δεν έχουν καθόλου άδεια θα μείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα παρατάθηκε έως τις 31 Μαΐου 2013 η προθεσμία υποβολής των νέων δηλώσεων για την υπαγωγή στο νόμο 4014 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη.

Επιπροσθέτως, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής για τη δεύτερη φάση που αφορά τόσο τις παλαιές όσο και τις νέες δηλώσεις.

Παράλληλα το ΥΠΕΚΑ με ρύθμιση για τα αυθαίρετα που πέρασε από τη Βουλή παρέχει τόσο τη δυνατότητα διενέργειας δικαιοπραξιών και της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων με την καταβολή του 30% του προστίμου, όσο και εκπτώσεις, με καταληκτική ημερομηνία 31/5/2012 από 1/1/13.

Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013.

econews

Σχόλια