Η ασπιρίνη συνδέεται με εκφύλιση ωχράς κηλίδας και τύφλωση

0
16

Με εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής και τύφλωση κινδυνεύουν οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη επί μακρόν.

Μελέτη Αυστραλών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JΑΜΑ Internal Medicine», υποστηρίζουν πως η συστηματική λήψη ασπιρίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής, η οποία είναι η σπανιότερη μορφή της πάθησης καθώς αφορά το 10% μόνο των περιπτώσεων.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής προκαλείται από την ανάπτυξη νέων και εύθραυστων αγγείων που διογκώνονται και αιμορραγούν προκαλώντας βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Κυριότεροι παράγοντες εκδήλωσης της ασθένειας είναι η ηλικία, το κάπνισμα και η κληρονομικότητα.

Στη μελέτη των Αυστραλών επιστημόνων συμμετείχαν 2.389 άτομα ηλικίας 65 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές προχώρησαν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις των συμμετεχόντων οι οποίες επαναλαμβάνονταν ανά πενταετία για συνολικά 15 χρόνια.

Στο τέλος της παρατήρησης φάνηκε ότι από τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το 9,3% εμφάνισε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με το μόλις 3,7% όσων δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

Σημειώνεται πως ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας αυξήθηκε κατόπιν δεκαετούς λήψης της ασπιρίνης, γεγονός που υποδεικνύει την σωρευτική επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος απώλειας της όρασης μετά από πέντε συνεχόμενα έτη συχνής λήψης ασπιρίνης άγγιζε το 1,9%, μετά από 10 χρόνια έφτανε στο 7% ενώ μετά από 15 χρόνια το ποσοστό ανέβαινε στο 9,3%.

Αντίθετα, ο κίνδυνος για τα άτομα που δεν λάμβαναν ασπιρίνη ξεκινούσε από το 0,8% στα πέντε χρόνια, ανέβαινε στο 1,6% στα 10 χρόνια και έφτανε μέχρι το 3,7% στα 15 χρόνια.

econews

Σχόλια