Απορρίμματα στην Αττική: 8 προσφορές για Γραμματικό με “μπλόκο” στους συνδικαλιστές

0
5

Οκτώ επιχειρηματικοί όμιλοι κατέθεσαν προσφορά για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό Αττικής.

Οι οκτώ επιχειρήσεις είναι οι εξής:

*ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.
*Αρχιρόδον Ελλάς – Intrakat – Envitec.
*ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ (συνεργάζεται με την ισπανική Urbaser του ομίλου ACS).
*J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος (όμιλος Λασκαρίδη και Eurobank κατέχουν ποσοστά).
*Μέτκα (όμιλος Μυτιληναίου) – Χρ. Κωνσταντινίδης.
*Novaera Hellas (όμιλος Κοπελούζου).
*Τοξότης (όμιλος Καλογρίτσα).
*Κλ. Ρούτσης – ΕΡΕΤΒΟ.

Την Πέμπτη (24/1) εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Κερατέα και την επόμενη εβδομάδα για Άνω Λιόσια και Φυλή.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και από ιδιωτικά κεφάλαια. Οι συνολικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα δημιουργήσουν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη των έργων, η μονάδα της Φυλής θα είναι κατά μέγιστο δυναμικότητας 700.000 τόνων ετησίως, των Άνω Λιοσίων 400.000 τόνων, της Κερατέας και του Γραμματικού από 127.500 τόνους αντίστοιχα.

Η συνολική συμβατική χρονική διάρκεια της σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε 27 έτη.

—Κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα

Εντωμεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, που είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η Β’ Φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ενώ ξεκινά για τα έργα στην Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.

Επίσης, ξεκινά και ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Αχαΐας.

Τέλος, έχουν κατατεθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και εξετάζονται τις επόμενες μέρες οι προτάσεις των έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

—Προσφορές για Γραμματικό παρέα με την αστυνομία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ προσφορές για το Γραμματικό κατατέθηκαν υπό την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που είχε δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κτήριο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Εκεί βρέθηκαν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διαμαρτύρονται για την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Μάλιστα, απαγορεύθηκε η είσοδος στο κτίριο στον εργαζόμενο στον ΕΔΣΝΑ, αλλά και επικεφαλής της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΑΣΚ- ΟΤΑ) στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θωμά Μπιζά, ο οποίος- όπως καταγγέλλει- όταν προσπάθησε, ως εργαζόμενος, να εισέλθει στο κτίριο, διώχθηκε βιαίως.

econews

Σχόλια