Οι ανεπτυγμένες ΑΠΕ θέλουν σύγχρονα δίκτυα – "Ιστορικό λάθος" οι ιδιωτικοποιήσεις

0
4

Ανησυχίες για την ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας εκφράζονται στις Βρυξέλλες την ώρα που οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 18% της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα θα καλυφθεί από αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα (αποσυνδεδεμένα από το δίκτυο) με συνέπεια να υπάρξει υπερπροσφορά.

Η Γερμανία, εκτιμούν οι αναλυτές, οφείλει να αναβαθμίσει άμεσα το πεπαλαιωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του οποίου εξάγεται ενέργεια σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Πολωνίας εξέφρασε παράπονα για τα δίκτυα της Γερμανίας τα οποία “θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια” της χώρας και ζήτησε από την Κομισιόν να πιέσει τους Γερμανούς να βρουν άμεσες λύσεις ενόψει του βαρύ χειμώνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, πολλοί πλέον στη Γερμανία βλέπουν την πώληση των ενεργειακών δικτύων της χώρας σε ιδιωτικές εταιρείες όπως οι E.On, RWE και Vattenfall ως “ιστορικό λάθος” που θέτει προσκόμματα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου δικτύου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητάει από τους τέσσερις διαχειριστές δικτύων της χώρας την κατασκευή γραμμών υψηλής τάσης μήκους 1500 χιλιομέτρων και να συνδέσουν δεκάδες υπεράκτια αιολικά πάρκα στο επίγειο δίκτυο με υποθαλάσσια καλώδια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόλις 250 χλμ γραμμών έχουν κατασκευαστεί.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί πλέον ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και τα οφέλη που αυτή υποτίθεται ότι συνεπάγεται θα είναι “δώρον άδωρον” εάν δεν συνδυαστεί με επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων και παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

econews

Σχόλια