Αστακοί και καβούρια υποφέρουν όταν βράζουν ζωντανά στην κατσαρόλα

3
267

Αστακοί, καβούρια και λοιπά καρκινοειδή υποφέρουν όταν βράζουν ζωντανά μέσα στην κατσαρόλα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που μελετά το νευρικό σύστημα των ειδών αυτών και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology.

Τα καρκινοειδή και πολλοί ακόμα οργανισμοί διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς (αισθητήρες πόνου, αλγοϋποδοχείς) που αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα ερεθίσματα και ενεργοποιούν ένα ταχύτατο ανακλαστικό αποφυγής.

Η μελέτη έδειξε πως τα είδη αυτά διαθέτουν μια μνήμη του πόνου, καθώς η υποβολή τους σε επώδυνα ερεθίσματα τα οδηγεί σε συμπεριφορές αποφυγής τους στο μέλλον.

Πειράματα όπως η διοχέτευση μικρής τάσης ρεύματος σε ένα καβούρι ή η καυστική σόδα στις κεραίες της καραβίδας έδειξαν πως τα ζώα αυτά αντιδρούν στον πόνο και προσπαθούν να τον αποφύγουν όταν “διαβλέψουν” κίνδυνο.

Έτσι, η πρακτική των αλιέων να κόβουν τις δαγκάνες από ζωντανά καβούρια και στη συνέχεια να τα πετούν στη θάλασσα ή το βράσιμο των ζωντανών αστακών πιθανότατα προκαλεί μαρτυρικούς πόνους στα καρκινοειδή.

Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο πχ των θηλαστικών με τα οποία βρίσκεται κοντύτερα στην αλυσίδα της εξέλιξης σε αντίθεση με τα ασπόνδυλα και τα έντομα.

econews

3 Σχόλια

  1. Ο τροπος να μην περασουν αυτη τη διαδικασια κ να μην υποφερουν ειναι ενας κ πολυ απλος, ΜΗΝ ΤΑ ΤΡΩΤΕ!!! Ειναι σαν να θελετε να φατε το κρεατακι σας χωρις τυψεις κ χωρις το ζωο να σφαχτει, λυπαμαι δν γινεται αυτο!!! Οσο κ να ψαχνετε τροπους να φατε αστακο η οποιοδηποτε αλλο ζωο χωρις αυτο να υποφερει δν θα βρειτε γιατι δν υπαρχουν!!! Τα πραγματα ειναι απλα, οσο επιλεγεις να τα τρως τοσο αυτα θα υποφερουν εξ αιτιας σου!! Εγω επελεξα να μην συμμετεχω στην πτωματοφαγια κ δν εχω καμια απορια στο τι πρεπει να γινει για να μην υποφερουν οι αστακοι, απλα δν τους τρωω!!! Οποιος συνεχιζει κ τα καταναλωνει ειδιως οταν ξερει τι περνανε μεχρι να ρθουν στο πιατο του τουλαχιστον ας μην δειχνει ταχα ευαισθητοποιημενος!!!! Σιγουρα δν ειναι αρκετα ωστε να καταλαβει οτι το τελος στο μαρτυριο τους θα ρθει μονο οταν σταματησει να τα τρωει αυτος!!!! Δν θα λυθει με τη μια το θεμα αν μονο ενας αποφασισει να μην καταναλωνει πτωματα ζωων αλλα ειναι μια αρχη!!!

Comments are closed.