Τα φωτοβολταϊκά σε αρμονία με τη φύση λέει το WWF – Αμελητέες οι απαιτήσεις γης

0
8

Μια νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης World Future Energy Summit που διεξάγεται μέχρι αύριο 17 Ιανουαρίου 2012 στο Άμπου Ντάμπι δείχνει πως ακόμα και αν το σύνολο των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών προερχόταν από τα φωτοβολταϊκά, οι απαιτήσεις γης θα ήταν ελάχιστες σε σύγκριση με την κοινή εκτίμηση περί του αντιθέτου.

Η έκθεση “Solar PV Atlas: solar power in harmony with nature” (Άτλας φωτοβολταϊκών: ηλιακή ενέργεια σε αρμονία με τη φύση) δείχνει πως σε επτά περιπτώσεις –έξι χώρες και μία μεγάλη περιοχή– απαιτήθηκε λιγότερο από 1% του συνολικού εδάφους για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών από φωτοβολταϊκά ως το 2050.

Το WWF συνεργάστηκε με τις First Solar, 3TIER και Fresh Generation για την προετοιμασία της έκθεσης που εξετάζει τις περιπτώσεις των Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Τουρκία, Μεξικό, Μαρόκο, Νότιος Αφρική και την πολιτεία Μάντια Πραντές της κεντρικής Ινδίας.

Οι περιοχές αντιπροσωπεύουν ποικίλες γεωγραφικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτικές δομές, έχουν καλή μέση ηλιοφάνεια και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και διάδοσης της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών.

Η έκθεση υποστηρίζει πως τα φωτοβολταϊκά, εφόσον γίνει σωστός σχεδιασμός, δεν έρχονται σε αντιδιαστολή με τους στόχους περιβαλλοντικής προστασίας και ότι δεν υφίσταται ασυμβίβαστο με τη διάθεση φυσικών χώρων για τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει πως τα φωτοβολταϊκά αποφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Η έρευνα υποστηρίζει το όραμα του WWF για ηλεκτρική ενέργεια εξολοκλήρου από ΑΠΕ το 2050.

econews

Σχόλια