ΔΕΠΑ: προχωράει η αποκρατικοποίηση με ρωσικό προβάδισμα και αντιδράσεις Ευρώπης-ΗΠΑ

1
7

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με τους Ρώσους να έχουν προβάδισμα και την ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Σκοπός της συνεδρίασης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η έγκριση των τευχών προκήρυξης της σύμβασης πώλησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

Αμέσως μετά ξεκινά η δεύτερη και τελευταία φάση, με τους διεκδικητές να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα του ομίλου και να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές ώστε ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για τον όμιλο ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ συνολικά φθάνουν έως και τα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι το τελικό τίμημα θα είναι χαμηλότερο, ωστόσο πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Εντάσεις για μια πιθανή εξαγορά της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους έχει εκφράσει η Κομισιόν που έχει διαμηνύσει μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αφού αν η Gazprom αγοράσει τη ΔΕΠΑ θα γίνει εκτός από κύριος έμπορος και κυρίαρχος προμηθευτής της Ελλάδας (με μερίδιο 90%).

Επίσης, ΕΕ και ΗΠΑ προβληματίζονται διότι αν τελεσφορήσει το ρωσικό ενδιαφέρον, η Gazprom θα βάλει πόδι στο δρόμο του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και στα ελληνικά κοιτάσματα, αν αυτά υπάρχουν.

Οι πέντε υποψήφιοι για τον όμιλο ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ είναι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Negusneft (όμιλος Sintez), η αζερική Socar, η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – PPF (τσεχικό fund).

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.