Φωτοβολταϊκά: υπέρ αναστολής σε νέες άδειες και ανάκλησης παλιών ο ΣΠΕΦ

0
7

Υπέρ της αναστολής έκδοσης νέων αδειών στα φωτοβολταϊκά, η οποία αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2012, τάχθηκε με ψήφισμά του ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Ο ΣΠΕΦ σε ψήφισμά του αναφέρει πως η μη αναστολή των νέων αδειών θα εξέτρεπε αθεράπευτα επιπλέον την αγορά και την βιωσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγής από Φ/Β και ζητά από τις Αρχές να γίνουν όλες οι απαραίτητες ανακλήσεις αδειών, όρων σύνδεσης αλλά και χρονιζόντων συμβάσεων ΛΑΓΗΕ, «διότι ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι εσαεί κτήμα κανενός οπότε και το δικαίωμα στην υλοποίηση της εκάστοτε  μονάδας πρέπει να έχει ρητή ημερομηνία λήξης όπως άλλωστε και κάθε άλλη άδεια σε άλλους κλάδους της οικονομίας.  Διαφορετικά μέσω και του εμπορίου αδειών ναρκοθετείται η τήρηση των εθνικών στόχων και η υγεία της αγοράς σε κάθε περίπτωση».

Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά, ο ΣΠΕΦ τάχθηκε κατά του οριζόντιου χαρακτήρα της επί του τζίρου, ο οποίος και πλήττει διπλάσια τις μικρότερες μονάδες στα προ φόρων αποτελέσματα λόγω ελλείψεως οικονομιών κλίμακας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αφελληνισμό της μικρομεσαίας ηλεκτροπαραγωγής.

Τέλος στη ΓΣ παρουσιάστηκαν έξι σενάρια για  την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για τα έτη 2013 – 14, τα ελλείμματα, τις στρεβλώσεις και το απαιτούμενο κάθε φορά ΕΤΜΕΑΡ ώστε να εξομαλυνθούν οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Τέλος, η ΓΣ του ΣΠΕΦ ενέκρινε όλες τις νομικές ενέργειες του Συνδέσμου παμψηφεί και εξουσιοδότησε το ΔΣ να πιέσει τους εγχώριους φορείς ενέργειας στη χώρα να τηρήσουν τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως η ετήσια ΓΣ του ΣΠΕΦ  έλαβε χώρα την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στη Λάρισα όπως είχε προγραμματιστεί, με συμμετοχή τουλάχιστον 350 παραγωγών απ” όλη την Ελλάδα.

 

Σχόλια