Καταστροφική η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική λένε καθηγητές του ΑΠΘ – Οι επιπτώσεις

6
605

Έκλυση θειούχων ενώσεων από βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα, εκτόξευση των εκπομπών μικροσωματιδίων PM 10, έκθεση των τοπικών πληθυσμών σε καρκινογόνες ουσίες, εξαφάνιση των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και υποβάθμιση της χλωρίδας και πανίδας είναι ορισμένοι από τους κινδύνους της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, όπως τους επεσήμαναν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που συμμετείχαν σε κοινή εκδήλωση του πολιτιστικού φορέα «Τεχνοδρόμιο» με το «Συντονιστικό των φορέων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» στον Πολύγυρο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πολυγύρου μίλησαν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστήμονες και πολίτες από περιοχές της Ελλάδας με ρυπογόνες βιομηχανίες, μεταφέροντας την εμπειρία τους, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις κατοίκων της Χαλκιδικής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο καθηγητής Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος “κατά την εξόρυξη θα χρησιμοποιούνται τόνοι εκρηκτικών την ημέρα και θα εκλύεται σκόνη μεταλλεύματος, την οποία η ίδια η εταιρία υπολογίζει, όπως αναφέρεται στην μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε χιλιάδες τόνους την ώρα”.

Η σκόνη αυτή περιέχει θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, τοξικών για τους ανθρώπους και την πανίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ρύπανση των εδαφών, της θάλασσας, της φυσικής βλάστησης και των καλλιεργειών από τα βαρέα μέταλλα τα οποία θα μπουν στην τροφική αλυσίδα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Στους υγειονομικούς κινδύνους της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική στάθηκε και ο  καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, που αναφέρθηκε στην έκθεση των εργαζομένων στα μεταλλεία αλλά και του τοπικού πληθυσμού σε χημικά που προκαλούν πνευμονοπάθειες, καρκίνους και ασθένειες του δέρματος.

Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στην αδυναμία  συνύπαρξης της εξορυκτικής δραστηριότητας με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Χαλκιδικής, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μελισσοκομία και πρότεινε εναλλακτικά τη στήριξη του τουρισμού και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Στην απουσία πρόβλεψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε περίπτωση θραύσης των φραγμάτων, που θα γίνουν στην περιοχή, στον κίνδυνο καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας από ενδεχόμενη όξινη βροχή και στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Διαμαντής Καραμούζης.

«Από την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται περισσότεροι από 400 τόνοι ανά έτος αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 από την εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Οι εκπομπές αυτές είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις εκπομπές PM 10 από τις οδικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη και τις εκπομπές PM 10 από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας. Είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα παραβιάζονται οι ημερήσιες οριακές τιμές για τα PM 10 (50mg/m3)», αναφέρθηκε τέλος σε μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, μέλος του «Τεχνοδρομίου» αρχιτέκτονας και π. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ιωάννης Αικατερινάρης, παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, στις οποίες εντάσσονται και ενημερωτικές συναντήσεις με την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους και τόνισε ότι οι διαπιστώσεις των επιστημόνων που έχουν δημοσιοποιηθεί από φορείς-συμβούλους της Πολιτείας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία.

6 Σχόλια

 1. Αν κρίνω από τα λεγόμενα των καθηγητών κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Μελά, άσχετων με τα θέματα επιφανειακής εξόρυξης με χρήση εκρηκτικών, ποσοτήτων εκπεμπομένων προϊόντων από τις εκρήξεις, κλπ, φοβάμαι και για τη σοβαρότητα των υπολοίπων ομιλητών. Επί δεκάδες χρόνια γίνεται παρόμοια εξόρυξη με εκρηκτικά στο Μαντέμ Λάκο, την Γερακινή, Ορμύλια, κλπ. Να μας πουν πόσο έβλαψαν κατοίκους και περιβάλλον της περιοχής. Οι συνάδελφοι του ΤΕΕ, παρακαλούνται να είναι περισσότερο προσεκτικοί στην πρόσκληση ομιλητών και ειδικά να μην περιφρονούν γνώστες συναδέλφους τους.

 2. @ Νίκος Παπαδιονυσίου

  Εαν διαβάσεις τη ΜΠΕ θα βρεiς ότι τα μεγέθη που αναφέρονται με αυτα που παραθέτεις δεν είναι συκγρίσιμα. 35 εκατ. τόννοι μεταλλεύματος σε 2000 χρόνια και 300 εκατ.τόννοι σε 20 χρόνια. Επίσης μια αναδρομή σε παρόμοιες δρασηριότητες του εξωτερικού θα σου δώσουν μια πειστική απάντηση.

 3. 1. Αγαπητέ dimos. Επιχειρήματα. Όχι κραυγές με κρυφοσυκοφαντικά υπονοήματα.
  2. Αγαπητέ Dev. Αρμόδιοι σε μικρό ποσοστό για το συγκεκριμένο θέμα είναι οι γεωλόγοι με πρωταρχικό ρόλο στη κοιτασματολογία της περιοχής και υπολογισμό αποθεμάτων. Ρόλο στα λοιπά έχουν Μηχανικοί της δουλειάς με γνώσεις στα εκρηκτικά και τις εκρήξεις, ειδικά οι ασχολούμενοι με θέματα μετρήσεων και Ασφάλειας- Υγείας Εργασίας και πληθυσμού.
  3. Αγαπητέ Thodoris. Τα περίπου 12 εκ. κυβικά δεν εξορύχτηκαν από πριν 2000 χρόνια. Τότε δεν γνώριζαν μαγνησίτη. Η χρήση βιομηχανικών ορυκτών ήταν ελάχιστη. Και πώς βγαίνουν τόσα, μαζί όλες οι εξορύξεις από Βασιλικά μέχρι Ορμύλια;. Ποιος τις υπολόγισε επώνυμα. Και γιατί 300 εκ. τόνοι σε 20 χρόνια;. Δυστυχώς δεν διαθέτω την Μ.Π.Ε. Για το θέμα οι ομιλητές μιλούν για ένα στατικό περιβάλλον σαν σε κλειστό δοχείο, χωρίς αέρηδες, βροχές, χιόνια και υγρασίες που συμπυκνώνουν τους ρύπους και τους απομακρύνουν στη θάλασσα.
  4. Νομίζω ότι παρόμοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται επώνυμα, χωρίς ψευδώνυμα. Δεν πρόκειται να συνεχίσω αν δεν υπάρξουν επώνυμες τοποθετήσεις.

Comments are closed.