Ανακήρυξη της ΑΟΖ προωθεί η Ελλάδα – Οι τουρκικές αντιδράσεις

0
19

Προς ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας στο προσεχές χρονικό διάστημα προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Τουρκία να συνάπτει συμμαχίες και να προειδοποιεί εμμέσως με θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν “Τα Νέα” ο κύκλος γύρω από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πιέζει για ανακήρυξη της ΑΟΖ και επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα μείνει άπραγη εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων, τότε κινδυνεύει να δημιουργήσει status quo απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση υπό τον φόβο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, διακοπής των διερευνητικών επαφών ή κατάθεσης συντεταγμένων και από την τουρκική πλευρά με ταυτόχρονες έρευνες τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Άγκυρα, μέσα από διαρροές του τουρκικού Τύπου, διαμηνύει στην Αθήνα ότι αν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε και η Τουρκία θα καταθέσει τις δικές της συντεταγμένες, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι στην πράξη θα ακυρωθούν οι διερευνητικές επαφές.

Η Τζουμχουριέτ αναφέρει πως μια ανακήρυξη των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας «έγινε το σύνθημα ενός κρίσιμου χρονοδιαγράμματος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που ενδέχεται να επεκταθεί σε μια θερμή σύρραξη», ενώ για μη μονομερή ενέργεια στην υφαλοκρηπίδα καλεί και η Μιλιέτ “διά στόματος” του αρθρογράφου Σαμί Κοέν.

econews

Σχόλια