Αυθαίρετα: νέα δίμηνη παράταση για τακτοποίηση και καταβολή προστίμου

0
10

Για δύο ακόμα μήνες θα παραταθεί η προθεσμία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι.

Αντίστοιχα, για δύο μήνες θα παραταθεί και η προθεσμία καταβολής του 30% του επιβληθέντος προστίμου, ώστε τα συγκεκριμένα αυθαίρετα να αποκτήσουν δικαίωμα μεταβίβασης, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των δόσεων, αποπληρωμής του προστίμου.

Στελέχη του ΥΠΕΚΑ, διευκρίνιζαν στον ΣΚΑΪ, ότι οι επικείμενες αλλαγές θα αφορούν μόνον στην αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής από κάποιο ύψος προστίμου και άνω και όχι σε μειώσεις αυτών καθ΄ αυτών των προστίμων.

Με την παράταση της καταβολής του 30%, «τακτοποιούνται» και οι περιπτώσεις αυθαιρέτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους σταμάτησαν να καταβάλουν τις δόσεις αποπληρωμής του προστίμου, καθώς η μη αποπληρωμή του συνολικού προστίμου, καθιστά το κτίσμα, για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, αυτοδικαίως, αυθαίρετο.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει περάσει από την Βουλή η ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ενός αυθαιρέτου, αλλά και μείωσης κατά 10% του προστίμου, υπό τον όρο ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει καταβάλλει το 30%, αυτού (του προστίμου). Κάτι που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει και σε κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα, καθώς πέραν του νόμου Ν.4014/11 έχουν κατατεθεί 45 ερμηνευτικές εγκύκλιοι και τροπολογίες.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις υποβληθείσες αιτήσεις τακτοποίησης, μέχρι 2/1/2013, ανέρχονταν σε 470.000, ενώ τα έσοδα (μέχρι 30/12/2012) ανέρχονταν 738.840.156 ευρώ.

Σχόλια