ΔΕΠΑ: αμερικανική παρέμβαση ενόψει αποκρατικοποίησης και ρωσικού ενδιαφέροντος

0
4

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών προσέλκυσε η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, δεδομένου και του εκπεφρασμένου ρωσικού ενδιαφέροντος για την ελληνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον των Ρώσων δήλωσε πως πρόκειται για «κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση. Στην περίπτωση της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν «ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο, πρόσθεσε και επεσήμανε πως οι ΗΠΑ συμβουλεύουν όλες τις χώρες “να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι”.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση «αν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας», υποστήριξε ότι «είναι ένα γενικό σχόλιο σχετικά με την πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».

Τέλος, η κ. Νούλαντ απάντησε σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο, υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών, πως οι ΗΠΑ “υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στις υπεράκτιες περιοχές της. Φυσικά, μέσα σ” αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

—Η ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με τον Σκάι, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ο ΟΠΑΠ και ο Αστέρας Βουλιαγμένης αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Από την πώληση του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ και από της ΔΕΠΑ 250 εκ. ευρώ.

econews

Σχόλια