Εκπαιδεύοντας βακτήρια να γίνονται καθημερινά αντικείμενα – Τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

0
7

Η μεγάλη υπόσχεση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) είναι ότι θα μπορούμε να “παράξουμε” αντικείμενα στο σχήμα της αρεσκείας μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Φαντάζει εντυπωσιακό, αλλά είναι ακριβώς αυτό που κάνουν οι ζωντανοί οργανισμοί εδώ και πολλά δισεκατομμύρια χρόνια, από τότε που εμφανίστηκε η πολυκυτταρική ζωή στον πλανήτη Γη.

Πλέον σχεδιαστές της εταιρείας συμβούλων για σχέδιο και καινοτομία IDEO συνεργάστηκαν με επιστήμονες του εργαστηρίου Lim του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) για να εξερευνήσουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των ιδιοτήτων μικροοργανισμών πάνω στην “ανάπτυξη” αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας είναι ο προγραμματισμός κάθε επιθυμητού σχήματος εντός του εργαστηρίου, χρησιμοποιώντας τη γενετική μηχανική, αλλά και νεοφανή, καινοτόμα μέσα ανάπτυξης.

Ένα πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων των μικροοργανισμών έδωσε το γνωστό κωλοβακτήριο E. coli που υποβλήθηκε σε γενετική μετάλλαξη ώστε να αντιδρά στο φως, δημιουργώντας τις επονομαζόμενες “βακτηριδιακές φωτογραφίες”.

Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, οι σχεδιαστές Γουίλ Κάρεϋ και Άνταμ Ρέινεκ της IDEO συνεργάστηκαν με τον ερευνητή Ράιντ Γουίλιαμς του UCSF για να αναπτύξουν έναν φωτοευαίσθητο μικροοργανισμό με ιδιότητες συνδεδεμένες με τη δημιουργία ενός λ.χ σκληρού κελύφους.

Η εικονοποίηση της ιδέας δείχνει ένα σκληρό αντικείμενο καθημερινής χρήσης, μακράς διαρκείας, προερχόμενο από κύτταρα εγκλεισμένα σε κυτταρίνη -ουσία που βρίσκεται στα φυτά- ή χιτίνη, τη βασική ουσία που περιέχεται στα κύτταρα του αστακού.

Σε αυτή τη φάση, η ιδέα βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, ωστόσο βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα και ανοίγει νέους δρόμους στον “βιοσχεδιασμό” και την εκμετάλλευση των μικροοργανισμών.

Ο σχεδιασμός και κατασκευή αντικειμένων από ζωντανούς οργανισμούς θα τους προσέδιδε ιδιότητες που υπερκερνούν τον τρόπο κατασκευής τους και έχουν απροσδόκητες προεκτάσεις.

Για παράδειγμα, μια συσκευασία τροφίμων που προσδίδει η ίδια ιδιότητες στο περιεχόμενο (οργανική συσκευασία γιαουρτιού), το οποίο δημιουργείται με την επαφή των τοιχωμάτων της συσκευασίας με νερό.

Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, αλλά δεν λείπουν και τα ευτράπελα.

Όπως η περίπτωση του μπουφάν από κύτταρα ποντικιού στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης που αναπτύχθηκε μόνο του τόσο πολύ που έσπασε το αντιδραστήριο μέσα στο οποίο το συντηρούσαν και έπρεπε να υποβληθεί σε“ευθανασία” (δείτε photo).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

econews

 

Σχόλια