Ζητούν το χαράτσι της ΔΕΗ από άτομα που το έχουν εξοφλήσει

0
47

Πάνω από 500.000 ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω ΔΕΗ συνολικής αξίας 340 εκατ. Ευρώ έχει αποστείλει τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ειδικότερα, το σημείωμα αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουν βεβαιωθεί στη Δ.Ο.Υ. τα παρακάτω ποσά που αφορούν σε ανείσπρακτα υπόλοιπα ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011, για τις εξής παροχές ρεύματος:…Πληρωτέο μέχρι 31-1-2013.

Σε περίπτωση που δεν είστε πλήρης κύριος ή επικαρπωτής στο ανωτέρω ακίνητο, παρακαλούμε να προσέλθετε στην ανωτέρω Δ.Ο.Υ και να γνωστοποιήσετε τα στοιχεία του κύριου ή επικαρπωτή, ώστε να διαγραφεί το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ από εσάς και να βεβαιωθεί στο όνομα του υπόχρεου».

Κύρια “θύματα” αυτής της κατάστασης (που έλαβαν ειδοποιητήριο) ήταν κατά κύριο λόγο άτομα στο όνομα των οποίων εκδίδεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι είναι είτε νυν είτε παλαιοί ενοικιαστές (περίπτωση στην οποία οι νέοι δεν μετέφεραν τον λογαριασμό στο όνομά τους).

Ωστόσο, λάθος ειδοποιητήρια στάλθηκαν και σε ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος για το 2011. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαΐου του 2012. Οι ιδιοκτήτες αυτοί παρότι κατέβαλαν κανονικά το χαράτσι, η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν έλαβε υπόψη το ποσό ως πληρωμή του ειδικού τέλους, αλλά το συμψήφισε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών και απέστειλε στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή για το ΕΕΤΗΔΕ.

Δεδομένης της κατάστασης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο για το ζήτημα στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ, προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.

Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της ΔΟΥ με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου και η ΔΟΥ μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη».

Σχόλια