Αυστραλία: καταστροφικές πυρκαγιές λόγω καύσωνα – 130 μέτωπα στη Νέα Νότια Ουαλία

0
6

Ισχυροί άνεμοι και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες πυροδοτούν νέες πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία μετά από εκείνες που ρήμαξαν το νησί της Τασμανίας.

Περισσότερα από 130 πύρινα μέτωπα καίνε τη Νέα Νότια Ουαλία, 40 εκ των οποίων δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στην Τασμανία.

Οι Αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση “καταστροφικής πυρκαγιάς” τέσσερις περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι η φωτιά θα είναι ανεξέλεγκτη και θα κινηθεί ταχέως, με συνέπεια οι κάτοικοι να πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Μήνυμα στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών απέστειλε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ με το οποίο τους κάλεσε να υπακούν στις εντολές των Αρχών και έκανε λόγο για “πολύ επικίνδυνη ημέρα”.

Οι πρώτες πέντε ημέρες του 2013 ήταν μεταξύ των 20 θερμότερων που έχουν ποτέ καταγραφεί σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, με το μέσο όρο των πέντε ημερών να ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Τα μεγαλύτερα μέτωπα εντοπίζονται στην ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας και, νοτιοανατολικά, στην περιοχή της Καμπέρα.

Η Νέα Νότια Ουαλία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας όπου μαζί με τη Βικτώρια κατοικούν 13 από τα 23 εκατομμύρια των Αυστραλών.

Εθνικά πάρκα, προστατευόμενα δάση και δρυμοί έκλεισαν για το κοινό και πολλοί τουρίστες εγκαταλείπουν τα θέρετρα.

Σημειώνεται πως συνεχίζουν να αγνοούνται 100 άτομα στην Τασμανία, αν και στις πρώτες έρευνες στα δεκάδες σπίτια που κάηκαν στην περιοχή δεν έχουν εντοπιστεί σοροί θυμάτων.

econews

Σχόλια