Αιολικά: επτά πολυεθνικές επιχειρήσεις αποχωρούν από την Ελλάδα

0
6

Επιστολή, τη δεύτερη κατά σειρά, με την οποία προειδοποιούν ότι θα αποχωρήσουν από τη χώρα απέστειλαν επτά πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια.

Παραλήπτες της επιστολής ήταν οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και αποστολείς οι εξής εταιρείες: η Iberdrola – Rokas, η ιταλική Enel, η γαλλική EdF, οι ισπανικές Acciona και Gamesa, η ελβετική Jasper και η δανέζικη Vestas, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες, μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.

Ως λόγος αποχώρησης προβάλλεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στον κύκλο εργασιών των αιολικών πάρκων και οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα», φέρονται να αναφέρουν στην επιστολή, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομική βάση των ρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

Το νομοσχέδιο δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/28/ΕΚ, αναφέρει, μεταξύ άλλων η η επιστολή των εταιρειών, οι οποίες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των δύο άλλων αρχηγών προς την κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται πως καταγγελία για τα χαράτσι στα φωτοβολταϊκά προς τις γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν καταθέτει ο ΣΠΕΦ, ενώ δεκάδες προσφυγές κατατίθενται στα δικαστήρια.

econews

Σχόλια