Αιθαλομίχλη: λύση η ενεργειακή αναβάθμιση και όχι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι

3
22

«Η αιθαλομίχλη των πόλεων είναι απόρροια μιας παρωχημένης ενεργειακής πολιτικής και αποτελεί απλώς το καπάκι που τινάχτηκε και δεν μπορεί να κρύψει άλλο την ενεργειακή φτώχεια» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση «η κυβέρνηση φάνηκε ξανά πλήρως ανίκανη στην πρόβλεψη αλλά και απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του φαινομένου που καθιστά για έναν παραπάνω λόγο αβίωτες τις πόλεις μας. Αντίθετα όμως, σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκαν διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί, που ούτε λίγο ούτε πολύ, συναγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο σε λαϊκισμό, προτείνουν ως λύση αποτυχημένες και ξεπερασμένες ρυθμίσεις του παρελθόντος και αναφέρονται σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος σαν να έχουν και από 1 τζάκι στο μικρό διαμέρισμα τους.

Όσοι εξαντλούν την κριτική τους στη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, μάλλον δεν καταλαβαίνουν ότι και έτσι να γίνει, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να διαθέσουν χρήματα για αγορά ικανοποιητικής ποσότητας πετρελαίου (όπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρσι). Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι προτείνουν ουσιαστικά την συνεχιζόμενη εξάρτηση των νοικοκυριών από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου. Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι επιβαρύνεται το εθνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδυνηρές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως άμεσες παρεμβάσεις, προτείνουμε:

– αυστηρή επιτήρηση και δρακόντειες ποινές για παράνομη υλοτομία, προδιαγραφές για καύσιμα/καυστήρες βιομάζας

θέσπιση ορίου εκπομπών μικροσωματιδίων και απαγόρευση καύσης εντός πόλης όταν αναμένεται υπέρβαση ορίων. Τις μέρες εκείνες οφείλουμε να σκεφτόμαστε το συνάνθρωπο που κινδυνεύει η υγεία του παρά την τσέπη μας.

ενημερωτική καμπάνια τόσο για τις μορφές θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους.

Όσο αφορά μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη σημερινή κρίση ως αφετηρία για την ενεργειακή θωράκιση των κτισμάτων και τη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση των ενεργειακών συσκευών και πόρων. Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης να «πανηγυρίζει» για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ας κοιτάξει, σε συνεργασία με το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, να απελευθερώσει προβλεπόμενα κονδύλια απ” αυτό για την ενεργειακή θωράκιση των κατοίκων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, με ευρωπαϊκούς πόρους,

-κίνητρα για αντικατάσταση κλιματιστικών με σύγχρονα με COP>5,5,

-κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (καταναλώνουν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων),

-εξέταση για μείωση φόρου μόνο στο Φυσικό Αέριο με επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο,

στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα.

Η ενεργειακή θωράκιση μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης επανεκκίνηση της οικονομίας που θα στηριχτεί σε εγχώρια παραγωγή και πολύ περιορισμένες εισαγωγές, τόσο από τον κατασκευαστικό τομέα όσο και από την βιομηχανία κουφωμάτων και μονώσεων. Αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής που αφήνει θετικό κοινωνικό και ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Μόνο η ενεργειακή εξοικονόμηση θα δώσει τέλος μια για πάντα στην ενεργειακή φτώχεια και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, για να μην έχουμε και του χρόνου ακριβώς τα ίδια προβλήματα με φέτος».

3 Σχόλια

 1. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά σε περίοδο που ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να διαθέσει χρήματα για τις απαραίτητες υποδομές για ενέργεια φιλική προς το περιβαλλον. Προς το παρόν ας αφησουν τισ μαακιεσ και να μειώσουν τους φόρους απο το πετρελαιο θερμανσησ γιατί στερούν απο τον κόσμο ένα είδος πρώτης ανάγκης όπως το φαγητό και το νερο!

 2. Να μειωθούν άμεσα οι ολοι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης! Οι υποδομές για φιλική ενέργεια είναι αδύνατον να γίνουν τώρα που ο κόσμος στερείται τα βασικά

 3. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ EPS ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
  Μείζον θέμα των τελευταίων ημερών αποτελεί το φαινόμενο της σημαντική αύξησης της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό και το κυκλοφορικό, καθώς και οφθαλμολογικά προβλήματα. Μάλιστα στις (2/1/12), σημειώθηκε νέο ρεκόρ ψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, λόγω κυρίως της καύσης ξύλων σε τζάκια και σόμπες.
  Σύσσωμη η επιστημονική γνώση αλλά και η κοινωνική γνώμη, επικεντρώνεται στην προσπάθεια να βρεθεί λύση. Η λύση δε που προκρίνεται από τους περισσότερους και συζητούν οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες είναι η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Το σκεπτικό είναι πως οι καταναλωτές που σταμάτησαν την κατανάλωση πετρελαίου και προτίμησαν τα τζάκια και τις ξυλόσομπες από τα καλοριφέρ λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού, θα επιστρέψουν στην συνηθισμένη χρήση των καλοριφέρ μόλις η τιμή του πετρελαίου επανέλθει στα περσινά επίπεδα.
  Βεβαίως κανείς δεν αμφιβάλει πως η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θα είναι μια σωστή κίνηση, όχι μόνο για το θέμα της αιθαλομίχλης, αλλά και από οικονομικής απόψεως, διότι έγκριτοι οικονομολόγοι συμφωνούν πως η εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης μόνο θετικές οικονομικές συνέπειες δεν είχε, αφού τα στοιχεία δείχνουν πως τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που η τιμή ήταν χαμηλότερη.
  Σε κάθε περίπτωση όμως, η καλύτερη δυνατή λύση για το θέμα της αιθαλομίχλης δεν είναι η χρήση πετρελαίου αντί καυσόξυλων, ή φυσικού αερίου.
  Η πιο αποτελεσματική λύση είναι σίγουρα η μη χρήση όποιουδήποτε καύσιμου.
  Και δεν εννοούμε φυσικά να μένετε στο κρύο!
  Η πιο αποτελεσματική λύση λέγεται θερμομόνωση, δηλαδή η εξωτερική μόνωση της κατοικίας σας καθώς και η μόνωση ταράτσας/οροφής με EPS. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την ενέργεια που καταναλώνετε για την θέρμανση της κατοικίας σας και κατά συνέπεια και το κόστος μέχρι και στο 1/3.
  Ένα επιπλέον κίνητρο μάλιστα αποτελεί και το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ “ οίκον» που τρέχει εδώ και καιρό αλλά είναι άγνωστο σε αρκετούς, μέσω του οποίου μπορείτε να επιδοτηθείτε έως και 70% για την πλήρη μόνωση του σπιτιού σας, αλλά και για άλλες ενέργειες όπως αλλαγή κουφωμάτων κλπ, ουσιαστικά χωρίς να καταβάλετε άμεσα χρήματα.
  Ποια λύση λοιπόν μπορεί να είναι καλύτερη για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, από την χρήση λιγότερης ενέργειας για θέρμανση; Μπορεί όντως το κάψιμο των ξύλων να δυσχεραίνει την κατάσταση, όμως και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σίγουρα δεν είναι αθώα. Η μόνη ουσιαστική και μακροχρόνια λύση είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για να το πετύχουμε πρέπει είτε να μάθουμε να ζούμε στο κρύο, είτε προτιμότερα να μονώσουμε το σπίτι μας! Και μιας και υπάρχει τη στιγμή αυτή πρόγραμμα με επιδότηση έως 70%, είναι ευκαιρία για όλους μας να προχωρήσουμε στην εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού μας, ιδιαίτερα αν είναι παλιά κατασκευή. Συνεπώς:
  ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ EPS ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΜΑΣ

Comments are closed.