ΔΕΗ: δεν αυξάνονται οι χρεώσεις ΥΚΩ στο ρεύμα λέει το ΥΠΕΚΑ

0
8

Σχετικά με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε αυξήσεις στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμιά έμμεση ή άμεση αύξηση στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για για κλιμακωτές αυξήσεις στις χρεώσεις υπηρεσίας κοινής ωφελείας,  οι οποίες θα εξαρτώνται από την κατανάλωση του ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό.

Το ΥΠΕΚΑ παραπέμπει σε πίνακα που δημοσιεύεται στο συνοδευτικό του σχεδίου Νόμου «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις» και που αναγράφει τις χρεώσεις που ήδη ισχύουν από τις 9 Απριλίου 2012 με τη δημοσίευση του νόμου 4067/2012.

Το ΥΠΕΚΑ, με την ειδική Διάταξη που περιέλαβε στο σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή, απαλλάσσει – και μάλιστα αναδρομικά από τις 9 Απριλίου 2012 – τους Πολύτεκνους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, από τις εν λόγω χρεώσεις ΥΚΩ, που ήδη ισχύουν.

“Η μόνη λοιπόν διαφοροποίηση, είναι ως προς την απαλλαγή από τις ήδη υπάρχουσες και γνωστές χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας των συγκεκριμένων ομάδων που προαναφέρθηκαν”.

—Καθυστερούν οι ανακοινώσεις για της αυξήσεις της ΔΕΗ λόγω ΚΟΤ

Οι ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν μετατεθεί για τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να διευρύνει ακόμα περισσότερο τα κριτήρια του Κοινωνικού Τιμολογίου εντάσσοντας σε αυτό ευπαθείς ομάδες που σήμερα εξαιρούνται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται συνεχή μηχανική υποστήριξη από ενεργοβόρα μηχανήματα, αλλά επειδή καίνε πολύ ρεύμα και ξεπερνούν το όριο των1.600 κιλοβατωρών, εξαιρούνται σήμερα από τη προστασία του ΚΟΤ.

Τόσο τα άτομα αυτά, όσο και άλλες ειδικές κατηγορίες, π.χ. όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν ανάγκη από διαρκή μηχανικό αερισμό, επιχειρείται να συμπεριληφθούν στο νέο ΚΟΤ.

Αλλαγές όμως θα υπάρχουν και σε σχέση με τα εισοδηματικά όρια. Χωρίς να είναι σαφές αν τα ισχύοντα όρια θα αυξηθούν, εντούτοις εξετάζεται να προστεθούν σε αυτά και άλλα κριτήρια όπως για παράδειγμα αν ο δικαιούχος έχει ή μη παιδιά.

—Η εισήγηση της ΡΑΕ για το ΚΟΤ

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ διακρίνεται στις εκπτώσεις για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους και εκείνες για αναπήρους και τρίτεκνους.

Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ, στην πρώτη κατηγορία ανήκουν άτομα με χαμηλό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατανάλωση 200-1.400 κιλοβατώρες και τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 22.500 ευρώ και κατανάλωση 200- 1.600 κιλοβατώρες.

Οι εν λόγω κατηγορίες θα απολαμβάνουν έκπτωση 30% για το σύνολο της κατανάλωσης (1400 και 1600 Κιλοβατώρες αντίστοιχα) και όχι για τις πρώτες 800 Κιλοβατώρες, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατανάλωση 200- 1.400 κιλοβατώρες καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 67% με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 22.500 ευρώ και κατανάλωση 200- 1.600 κιλοβατώρες. Οι εν λόγω κατηγορίες θα απολαμβάνουν έκπτωση 35% για το σύνολο της κατανάλωσης (1400 και 1600 Κιλοβατώρες αντίστοιχα) και όχι για τις πρώτες 800 Κιλοβατώρες, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

—Μεσοσταθμικές αυξήσεις 13%

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΡΑΕ εισηγήθηκε μεσοσταθμική αύξηση 13% στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ έναντι 24,9% που είχε προτείνει η Επιχείρηση.

Η ΡΑΕ ζήτησε από τη ΔΕΗ να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά 600 εκατ. ευρώ το 2013, αλλά και στο ΥΠΕΚΑ να περιορίσει το προσδοκώμενο έσοδο από την Επιχείρηση.

Βάσει της εισήγησης της ΡΑΕ, υπολογίζεται ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιανουάριο θα κυμανθεί κατά πάσα πιθανότητα στο 7%-8%.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν θα φθάσουν το 48,9% που ζητούσε η ΔΕΗ για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, αλλά θα είναι υψηλότερες του μεσοσταθμικού 13% για επιδοτούμενες χαμηλές καταναλώσεις σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

econews

Σχόλια