Αλάσκα: Πλατφόρμα πετρελαίου της Shell παρασύρθηκε από καταιγίδα – Δεν υπάρχει διαρροή

0
18

Έξι εμπειρογνώμονες που κατάφεραν να ανέβουν στην πλατφόρμα εξόρυξης Kulluk της πετρελαϊκής εταιρείας Shell που προσάραξε σε αβαθή  ανέφεραν πως δεν υπάρχει διαρροή πετρελαιοειδών στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το ατύχημα έλαβε χώρα στην Αλάσκα κατά τη ρυμούλκηση της πλατφόρμας από την Αρκτική προς το Σιάτλ για λόγους συντήρησης, όταν το παγοθραυστικό που την μετέφερε υπέστη μηχανική βλάβη εν μέσω καταιγίδας.

Η πλωτή εξέδρα γεώτρησης Kulluk παρασύρθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και προσάραξε στις νήσους Κόντιακ.

Η πλατφόρμα Kulluk διαμέτρου 81 μέτρων μετέφερε 540.000 λίτρα ντίζελ και 45.000 λίτρα πετρελαίου λίπανσης και έχει κόστος 290 εκατ. δολάρια.

Και τα 18 μέλη του πληρώματος της πλατφόρμας της Shell διασώθηκαν.

H Shell ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος καθώς οι δεξαμενές πετρελαίου βρίσκονται στο κέντρο του σκάφους και προστατεύονται από πολύ ανθεκτικό περίβλημα».

Από την άλλη πλευρά οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν έντονες ανησυχίες καθώς στην περιοχή ενδημούν απειλούμενα είδη όπως φώκιες, σολομοί και θαλάσσιοι λέοντες.

Την τελευταία διετία η Αρκτική έχει μπει στο μάτι μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, καθώς κρύβει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από τους πάγους.

econews

Σχόλια