Ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα: οι νέες καλλιέργειες που προωθεί η Greenpeace

0
61

Δεκάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη ανταποκριθεί μέσω του fitepse-ti-lisi.org στο κάλεσμα της Greenpeace για καλλιέργεια στη χώρα μας ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί, το ρεβίθι και το λούπινο για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Greenpeace, η πρόθεσή τους αυτή πέφτει μέχρι στιγμής στο κενό, αφού το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αδρανεί, αντί να επισπεύσει εν μέσω κρίσης τη στήριξη αυτής της μορφής πρωτογενούς παραγωγής,

Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, οι κύριοι λόγοι που ωθούν νέους αγρότες στην καλλιέργεια ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα είναι:

*Ένα συμπληρωματικό ή και κύριο εισόδημα εφόσον τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στην ανεργία και επιλέγουν αυτή την καλλιέργεια γιατί είναι συμφέρουσα αφού δεν χρειάζεται πότισμα ενώ εμπλουτίζουν το χώμα ως φυσικό λίπασμα.

*Να βοηθήσουν την εκστρατεία μας «Φυτεύουμε τη λύση» καλλιεργώντας μια μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση που θέλουν από καιρό να αξιοποιήσουν.

*Να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών αφού ασχολούνται ήδη με την κτηνοτροφία, επειδή οι εισαγόμενες κοστίζουν όλο και περισσότερο.

*Να αναλάβουν δράση ως κάτοικοι οι ίδιοι αγροτικών περιοχών, προς ένα νέο και βιώσιμο αγροτικό μοντέλο με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο τους.

Σύμφωνα άλλωστε με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

*68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία,
*19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του,
*ενώ το 47,6% επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Ένα με 1,5 εκατ. άτομα περίπου, σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και 10% όσων έχουν κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια ψυχανθών.

Η Greenpeace υποστηρίζει πως η επιλογή των κατάλληλων κτηνοτροφικών φυτών όπως το κουκί, το ρεβίθι, το και το λούπινο, τονώνουν την ελληνική οικονομία ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά ελληνικά προϊόντα.

Αντίθετα με τη σόγια που είναι συχνά μεταλλαγμένη και επικίνδυνη να επιμολύνει και τα ελληνικά χωράφια με μεταλλαγμένα. Δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, καθιστώντας την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Η Greenpeace ζητά και πάλι από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημοσιεύσει άμεσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, να προχωρήσει σε βήματα έμπρακτης προώθησης αυτών των καλλιεργειών, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του υπουργού, κ. Τσαυτάρη, που από το Σεπτέμβριο αναγγείλει ότι υπάρχουν τα αντίστοιχα εργαλεία διαθέσιμα, σύμφωνα και με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας βάσει των αναθεωρημένων, ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αν θες να καλλιεργήσεις ή γνωρίζεις κάποιον που θα τον ενδιέφερε, επικοινωνήστε μαζί συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα.

Σχόλια