Το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή – Οι τελικές κλίμακες και ρυθμίσεις

1
13

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει δύο κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, μία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μία για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι συντελεστές μειώνονται σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να ανέρχεται σε 42% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ.

Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 22% και για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 32%.

Στην κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν αυτό το ποσό.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προβλέπεται μείωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως και 21.000 ευρώ (έναντι 1.950 Ευρώ στο προηγούμενο σχέδιο), ελάφρυνση που δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για εισοδήματα υψηλότερα το ποσό της μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Διατηρείται η έκπτωση φόρου 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για το ποσό της διατροφής που επιδικάστηκε και καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον, για δωρεές.

Σε ο,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς και προβλέπεται κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.

Για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 15% από 10%.

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται από 40% σήμερα, στο 32,8%.

Για τους αγρότες από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν  και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων-εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα), εξηγούν πηγές του υπουργείου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγανακτούμε, και δικαίως, για τα κρούσματα στυγνών δολοφονιών σε ΗΠΑ, Κίνα, Αιγαίο με τους ναυαγούς λαθρομετανάστες κλπ. και λένε πολύ λίγα για τις δολοφονίες με τη φοροεπιδρομή και τις αντίστοιχες περικοπές εισοδημάτων. Ηλίθια πολιτική «οικονομολόγων» της κακιάς ώρας και αναίσθητων πολιτικών που Κυβερνούν. Να αφαιρούν αγοραστική δύναμη, μέχρις εξαθλίωσης , και μετά να ζητάνε και από πάνω να πάρουν λεφτά που δεν υπάρχουν. Η ανωμαλία του 21ου Αιώνα!!!! Αντί να διοχετεύεται το χρήμα (που αποτελεί κινητήρια δύναμη) στην κυκλοφορία μέσα στη μηχανή της αγοράς, αφήνουν τη μηχανή χωρίς καύσιμο και ΑΡΠΑΖΟΥΝ το χρήμα ΠΡΙΝ ακόμη το δώσουν. Είναι σαν να χύνουν τα καύσιμα στο δρόμο ή σαν να βγάζουν από τη μία τσέπη τους τα λεφτά που ήσαν για μας και να τα βάζουν στην άλλη τσέπη τους χωρίς να μπουν ΠΟΤΕ στις δικές μας τσέπες, για να κυκλοφορήσουν στην αγορά και μετά να επιστρέψουν στο Κράτος με τη μορφή ΦΠΑ, φόρων επί των κερδών των επιχειρήσεων, φόρων επί των καυσίμων κλπ.

Comments are closed.