Η κυβέρνηση στον Άρειο Πάγο για το "χαράτσι" της ΔΕΗ – Πώς αντιδρούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή

0
4

Στον Άρειο Πάγο έχει προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο ζητώντας αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κρίνει αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου βλάπτει ανεπανόρθωτα το έννομο συμφέρον του, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος του επιβάλλουν.

Οι συνέπειες της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης είναι σύμφωνα με το Δημόσιο η απώλεια δημοσίων εσόδων πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, η κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και η αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Την αίτηση έχει καταθέσει ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Εντωμεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος.

Τη μήνυση που κατέθεσε κατά του υπουργού η Χρυσή Αυγή κάνοντας λόγο για «έκνομη παρέμβαση» του υπουργού Οικονομικών για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, που φανερώνει την πρόθεση της συγκυβέρνησης «να καταλύσει το ελληνικό κράτος και να το μετατρέψει σε προτεκτοράτο των τοκογλύφων» διαδέχτηκαν ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ (για τις αυξήσεις στο ρεύμα σε αυτή την περίπτωση.

—ΣΥΡΙΖΑ για χαράτσι-αυξήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η επιστολή του κ. Στουρνάρα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προκαλεί τον ελληνικό λαό, αφού καλυπτόμενος κάτω από την ασυλία του ως υπουργός, ωθεί τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΗ στην τέλεση αδικημάτων και συγκεκριμένα: καταπάτηση δικαστικής απόφασης αλλά και απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη».

Επιπλέον τόνισε πως «ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση συνολικά, για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της, καταπατά τους θεμελιώδεις θεσμούς του πολιτεύματος. Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΔΕΗ δεν καλύπτονται από κανενός είδος ασυλία».

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να μην ισχύσει καμία αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος» και κάλεσε τον κ. Ζερβό «να αρνηθεί να εφαρμόσει η διοίκηση της ΔΕΗ την παράνομη πλέον απόφαση για είσπραξη, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του ΕΕΤΗΔΕ, γνωστού ως χαράτσι».

—ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις ΔΕΗ

Σε κοινή τους δήλωση, ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΥΠΕΚΑ, Βασίλη Κεγκέρογλου χαρακτήρισαν “εκτός πραγματικότητας” τα αιτήματα της ΔΕΗ για αυξήσεις έως 48% στο ρεύμα μέσα στο 2013 και ζήτησαν “αμφίπλευρη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που εφαρμόζεται από το 2011 και σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται μειώσεις έως και 30% στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά (άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολυμελείς οικογένειες, χαμηλά εισοδήματα) τόσο στα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και στο ύψος των καταναλώσεων”.

econews

Σχόλια