Υδρογονάνθρακες: “είναι πολλά τα λεφτά και κάποιοι ανησυχούν” λέει το ΕΛΛΙΝΥ

2
50

Ανακοίνωση με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα μας εξέδωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).

Το ΕΛΛΙΝΥ αναφέρει πως “τα πολλά τρισεκατομμύρια σε κυβικά μέτρα αερίου η δισεκατομμύρια σε βαρέλια πετρελαίου και τα δισεκατομμύρια των ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η χώρα, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν” και καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους να περιμένουν την εξέλιξη των ερευνών, αλλά και την κυβέρνηση να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα:

“Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερη ανησυχία τις συζητήσεις στην τηλεόραση, τις ανακοινώσεις, τις μελέτες, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες κλπ., που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Τα πολλά τρισεκατομμύρια σε κυβικά μέτρα αερίου η δισεκατομμύρια σε βαρέλια πετρελαίου και τα δισεκατομμύρια των ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η χώρα, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν.

Επιστήμονες σχετικοί η άσχετοι με το αντικείμενο, πολιτικοί, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και δημοσιογράφοι, που πολλές φορές δεν έχουν καμμιά σχέση με το πετρέλαιο, παρουσιάζονται στην επικαιρότητα, είτε για προσωπική προβολή, είτε λόγω συμφερόντων ή άλλων επιδιώξεων, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να καταλάβουμε, μας λένε τη γνώμη τους περί ύπαρξης τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, χωρίς να την αιτιολογούν, παρά μόνον κάνοντας υποθέσεις.

Και ενώ η γενικότερη κρίση που μας συμπαρασύρει όλους σχεδόν καλπάζει, οι άμοιροι πολίτες ακούν τα πολλά δισεκατομμύρια και περιμένουν σε 3 η 5 χρόνια να γίνουν πλούσιοι.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, που είναι πλήρως ανεξάρτητο, περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Έλληνες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που εργάσθηκαν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τα τελευταία 35 χρόνια ( ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛΠΕ κλπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέλει για μια ακόμη φορά να επαναλάβει και να ενημερώσει με αντικειμενικότητα την κοινή γνώμη λέγοντας ότι :

1. Καμμιά ποσοτική η ποιοτική εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν προηγηθούν:
– Γεωλογική έρευνα.
– Σεισμική έρευνα, ερμηνεία κλπ.
– Γεωτρήσεις, δοκιμές παραγωγής, και ανακήρυξη κοιτάσματος.
– Τεχνικο-οικονομική ανάλυση των δεδομένων μετά από περισσότερες γεωτρήσεις για εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος.

Τα παραπάνω σε περιοχές νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο (πλήν – εν μέρει – του Κατακόλου) δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

2. Με βάση τις ενέργειες που γίνονται τώρα από την Πολιτεία, καμμιά γεώτρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν το 2016-2017 και που εάν ανακαλυφθεί αμέσως το κοίτασμα (στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας είναι μόνον 7%…), τότε χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια ακόμη για περιχαράκωση και προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του κοιτάσματος και άλλα 4-7 χρόνια για την ανάπτυξή του (παραγωγικές γεωτρήσεις, εξέδρες, δίκτυα μεταφοράς κλπ.), οπότε θα αρχίσει και η εισροή πόρων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή το 2024-2026. Οι πετρελαιο-εταιρίες τα γνωρίζουν αυτά και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τα χρήματά τους.

Σημειώνουμε ότι μια γεώτρηση στη θάλασσα (ανάλογα με το βάθος της θάλασσας και το βάθος του γεωλογικού στόχου) μπορεί να στοιχίσει 40-70 εκατομμύρια δολλάρια.

3. Για να μπουν σε εφαρμογή οι δραστηριότητες αυτές χρειάζεται η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η/και συμφωνίες ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ με τα όμορα Κράτη.

Πέραν των πιο πάνω βέβαια, η χώρα χρειάζεται:
– Καλύτερο επενδυτικό κλίμα.
– Προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
– Ενδεχόμενη αλλαγή της Νομοθεσίας.
– Καθορισμό με σαφήνεια των γεωλογικών στόχων.
– Προ πάντων χρησιμοποίηση έμπειρου και εξειδικευμένου στελεχειακού δυναμικού.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο θόρυβος θα κοπάσει και θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με Εθνική Συνείδηση το πώς θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο το ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ».

2 Σχόλια

 1. Σωστή η τοποθέτησή σας στην εποχή των σχετικών η άσχετων επιστημόνων με το αντικείμενο, πολιτικών, «καθηγητών» διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικά δημοσιογράφων, που δεν έχουν καμμιά σχέση με πετρέλαιο και αέριο, όπως επισημαίνετε.
  Ν.Παπαδιονυσίου, ΜΜΜ/ ΕΜΠ

 2. Απόσμασμα από την θεωρία Τσιαπα.

  Λόγω ευνοϊκών συνθηκών (θερμοκρασία-υγρασία και ιδιαίτερα η μικρή βαρύτητα), πανίδα και χλωρίδα παρουσίασαν υπερανάπτυξη. Τότε ένας από τους μικρούς δορυφόρους (από αυτούς που σχηματίστηκαν από το λώρο κατά την απόσπαση της Σελήνης) έπεσε πάνω στην αρχική Ήπειρο, αποτέλεσμα αυτής της πτώσης ήταν η διάσπασή της και τα νέα κομμάτια (Ήπειροι) έχουν τώρα μικρότερο πάχος, μεγαλύτερη έκταση, το Δυτικό τμήμα (Αμερικανική ήπειρος) ανυψώθηκε λόγω της σάρωσης του ωκεάνιου φλοιού και αναλογική αύξηση της βαρύτητας
  Την διάσπαση της αρχικής ηπείρου αλλά και του ωκεάνιου στερεού φλοιού ακολούθησαν :
  1) Μεγάλα παλιρροϊκά κύματα,
  2) Ατμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων νερού, λόγω της επαφής του με την πυρόσφαιρα στις περιοχές όπου αυτή έμεινε προσωρινά ακάλυπτη,
  3) Κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις οι οποίες σάρωσαν από την επιφάνεια των Ηπείρων την χλωρίδα και πανίδα θάβοντας τα στις ακτές μαζί με πλακτόν, σε χώρους όπου συνέκλιναν οι ηπειρωτικές εκτάσεις. Έτσι δημιουργήθηκαν τα κοιτάσματα πετρελαίου. Όσα φυτά και ζώα θάφτηκαν σε κοιλάδες και οροπέδια μετά την αποστράγγιση του νερού έγιναν άνθρακες. Η ποσότητα των πετρελαίων και των ανθράκων είναι ανάλογη των εκτάσεων των γεωσύγκλινων.(Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται Νότια της Κρήτης, όπου συγκλίνουν τεράστιες εκτάσεις της Βορείου Αφρικής, δευτερευόντως στο Θερμαϊκό κόλπο και βορειότερα του κοιτάσματα γαιανθράκων).

Comments are closed.