Η βίαιη αστικοποίηση ως το 2050 φέρνει φτώχεια, παραγκουπόλεις και ασθένειες

1
50

Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6 δισ. ανθρώπους ως το 2050 με το συνολικό νούμερο να ανέρχεται σε 6,3 δισ., σύμφωνα με έρευνα του Worldwatch Institute.

Η αστικοποίηση θα εξελιχθεί κατά κύριο λόγο στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου κατοικεί το 82% του παγκοσμίου πληθυσμού, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, Γκραντ Πόττερ.

Παρότι ποσοστιακά ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι λιγότερο αστικοποιημένος από τον ανεπτυγμένο, σε απόλυτους αριθμούς οι πόλεις του φιλοξενούν 1,54 δισ. περισσότερους ανθρώπους.

Η αύξηση των 2,6 δισ. στον παγκόσμιο αστικό πληθυσμό ως το 2050 θα προέλθει κατά 94% από τις αναπτυσσόμενες χώρες και μόλις 6% από τα βιομηχανικά κράτη της Δύσης.

Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς τα αστικά κέντρα θα λάβουν χώρα σε Ασία και Αφρική, τις λιγότερο αστικοποιημένες περιοχές του κόσμου σήμερα με το 40% και 45% του πληθυσμού τους, να κατοικεί στις πόλεις.

Αντίθετα, σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική ο αστικός πληθυσμός αντιστοιχεί στο 78% του συνόλου των 599 εκατομμυρίων.

Η Ασία φιλοξενεί 13 από τις 23  παγκόσμιες μεγαλουπόλεις, πληθυσμού άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ στα νοτιοανατολικά της αχανούς ηπείρου η πυκνοκατοίκηση στα αστικά κέντρα ανέρχεται σε 16.500 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το 2025 οι μεγαλουπόλεις αυτές θα έχουν φτάσει τις 37, οι 21 εκ των οποίων στην Ασία.

Η βίαιη αστικοποίηση, πέραν των ανυπολόγιστων περιβαλλοντικών συνεπειών θα γίνει μέσα από επέκταση παραγκουπόλεων όπου άνθρωποι θα ζήσουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, φτώχειας και ανέχειας, χωρίς συνθήκες υγιεινής, πόσιμο νερό και ασφάλεια.

Το UN Habitat υπολογίζει σε 828 εκατ. τους ανθρώπους που ζουν στις παραγκουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, δηλαδή ένας στους τρεις.

Οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν την ύπαιθρο για να στοιβαχτούν σε αστικά κέντρα τις επόμενες δεκαετίες αναζητώντας καλύτερη πρόσβαση σε εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολιτιστικά προϊόντα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εξάπλωση ασθενειών και επιδημίες.

Ενδεικτικά, έκρηξη θα καταγραφεί σε ασθένειες όπως η φυματίωση, ο δάγκειος πυρετός, η πνευμονία και η χολέρα εξαιτίας της κακής ποιότητας των υδάτων και του ατμοσφαιρικού αέρα.

Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στην έκκληση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας για ανάγκη μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού , όπως και της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο “οικονομικών και περιβαλλοντικών δεινών”.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.