Ευ.Λιβιεράτος: τι είπε για ενεργειακή πολιτική και υδρογονάνθρακες στην Κύπρο

0
6

Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για θέματα Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Έλληνα υπουργού βρέθηκαν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της χώρας μας σε αυτές.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εξελίξεις όπως η διαδικασία διαμόρφωσης μίας κοινής ενεργειακής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, και οι ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικότερα ο κ.Λιβιεράτος αναφέρθηκε στα εξής:

-Στόχοι εθνικής ενεργειακής πολιτικής

* Εξυγίανση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αγοράς ΑΠΕ, τη βελτίωση της θέσης τους στο ενεργειακό μίγμα μέσα από την προώθηση υγιών επενδύσεων,

* Ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από διεθνείς διασυνδέσεις, αλλά και διασυνδέσεις νησιών μεταξύ τους και με την ενδοχώρα και

* Εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

-Αγωγοί και εξορύξεις υδρογονανθράκων

* Συμμετοχή της Ελλάδας στα σχεδιαζόμενα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου από νέες πηγές, στηρίζοντας το άνοιγμα του «Νοτίου Διαδρόμου».

* Ενεργά παρακολούθηση εξελίξεων στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος της ζήτησης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

* Ο καθορισμός των σχεδιαζόμενων Έργων για την Ανατολική Μεσόγειο ως Κοινού Ενδιαφέροντος θα επιτρέψει, καλύτερους όρους συγχρηματοδότησης από την ΕΕ και ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς φορείς και θα καταστήσει τα έργα αυτά υλοποίησιμα.

* Συνεργασία με Κύπρο – στο πλαίσιο των Περιφερειακών Ομάδων που έχουν συσταθεί από την ΕΕ για τον προσδιορισμό των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, – για τη δημιουργία νέων διαδρομών φυσικού αερίου που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο εντός της ΕΕ όσο και των εκτός ΕΕ χωρών της ΝΑ Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, αρμόδιοι φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο ερευνούν την ενοποίηση των σημαντικών έργων που έχουν προταθεί από την Κύπρο (Trans Mediterranean Gas Pipeline) και παράλληλα τον κύριο τροφοδότη της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (East Med Gas Pipeline).

Μέσω του East Med, μέχρι και 8 bcm ετησίως θα μπορούσαν να μεταφέρονται στην Κρήτη και από εκεί, μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε προς την Ιταλία με τον υποθαλάσσιο αγωγό POSEIDON, είτε προς τη Βουλγαρία με τον IGB που προωθείται παράλληλα.

Οικονομικές μελέτες που διεξήχθησαν αποτιμούν το έργο ως εμπορικά βιώσιμο, με βάση τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και την οικονομική αποτίμηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

* Στο πεδίο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συνεργάζονται για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, για τη διασύνδεση των τριών χωρών. Ήδη στις 19 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο Ισραήλ για τις τεχνικές πλευρές του θέματος.

* Αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, είναι για εμάς ισχυρή προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες της Νορβηγικής PGS για υδρογονάνθρακες στη Δυτική και Νότια Ελλάδα (από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι Νότια της Κρήτης) που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο).

Σύντομα θα ανακοινωθεί η shortlist των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση.

econews

Σχόλια