Αυξήσεις έως 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα – Greenpeace

0
5

«Προβάλλεται σαν νέο μα δεν είναι. Σαν χώρα, γνωρίζαμε ήδη από το 2003 ότι η ΔΕΗ ως μια από τις 11.000 πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Ευρώπης καλείται να εξαγοράσει κάθε κιλό ρύπανσης (συγκεκριμένα διοξειδίου του άνθρακα) που παράγει, ξεκινώντας από την 1/1/2013. Οπότε η επικείμενη αύξηση στο κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας (χμ συγγνώμη, εννοώ στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές) δεν έπεσε από τον ουρανό!» λέει σε άρθρο του ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Χαραλαμπίδης αναφέρει:

«Δέκα -χαμένα για τη ΔΕΗ- χρόνια ξέραμε και αδρανούσαμε για τον μηχανισμό προστασίας του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τιμωρεί τις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες και που από το 2005 αποτελεί επίσημα νομοθεσία της Ευρώπης, άρα και του Ελληνικού κράτους (ενώ η τελευταία αναθεώρησή του έγινε το Δεκέμβρη του 2008). Στο μεσοδιάστημα, αρμόδιοι και ιθύνοντες είχαν το χρόνο, μα δεν το έκαναν, για να εκσυγχρονιστούν, να στραφούν στη χρήση καθαρής ενέργειας, να αγοράσουν «δικαιώματα ρύπανσης», αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισε να μοιράσει εκατομμύρια δικαιώματα ρύπανσης δωρεάν ως το 2013.

Θα μου πείτε, τότε δεν γνωρίζαμε τι μας έρχεται, ούτε για τα ειδικά τέλη, ούτε τις νέες φορολογίες, ούτε για την αύξηση της ανεργίας, ούτε για το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά, από τη μεριά μας, τόσα χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, πιέζοντας για να ξεπεράσουμε επιτέλους την απαρχαιωμένη, ακριβή και βλαβερή βρώμικη ενέργεια, προχωρώντας σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προώθησης της καθαρής ενέργειας (αέρας, ήλιος, γεωθερμία κοκ). Φυσικά, ζητάμε να σταματήσει και ο παραλογισμός της ηλεκτροπαραγωγής από πετρέλαιο στα νησιά μας (που πέρσι μόνο μας στοίχισε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ), με τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα επάρκειας τα καλοκαίρια, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Πάντα συναντούσαμε απέναντί μας το διακομματικό επιχείρημα του «εθνικού καύσιμου», του λιγνίτη. Λες και η εξοικονόμηση ενέργειας, ο αέρας, ο ήλιος δεν είναι εθνικοί πόροι!!!

Όχι, δεν τρίβουμε τα χέρια μας επειδή -για άλλη μια φορά- αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο. Κάθε άλλο! Είμαστε έξαλλοι που μια τέτοια αύξηση έρχεται και κάθεται σε μια κοινωνία που με δυσκολία ανασαίνει και προσπαθεί να σταθεί όρθια. Κόντρα στις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας ότι η Ελλάδα βάζει μπρος τις μηχανές για ανάπτυξη από το β” εξάμηνο του 2013!

Είμαστε θυμωμένοι, αλλά και περισσότερο πεισμωμένοι να κάνουμε τη φωνή της λογικής ν’ ακουστεί μέσα στον πανικό και τον παραλογισμό της εποχής μας.

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να μαθαίνουμε από τα πανάκριβα λάθη του χθες, αλλά και κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη τέτοιων καταστροφικών αποφάσεων. Την ώρα που η ΔΕΗ μας «βομβαρδίζει» στην πανάκριβη τηλεοπτική ζώνη μεγάλης τηλεθέασης, με τρία τηλεοπτικά σποτ σχετικά με την παραγωγή του λιγνίτη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ βάζει τέλος σε κάθε ελπίδα για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαγεωργίου αντί να προωθήσει -εδώ και τώρα- εξοικονόμηση και ΑΠΕ, μας λέει ότι φτάνει πια η πράσινη ενέργεια μια και είναι ακριβή (ενώ την ίδια στιγμή επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα- με τα λεφτά μας!). Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για καθαρή ενέργεια και εξοικονόμηση που έχει θέσει η χώρα μας (με νομική δέσμευση βεβαίως-βεβαίως) ως το 2020.

Ναι, το πιάσατε το υπονοούμενο, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια. Έχει πολύ δουλειά εδώ! Η βλακεία, τα συμφέροντα των λίγων και ο πανικός εξακολουθούν να είναι οι βασικοί σύμβουλοι στη λήψη αποφάσεων. Μαζί με το στρουθοκαμηλισμό αποτελούν επικίνδυνο συνδυασμό. Δεν συμφωνείτε;»

Πηγή/Photo Greenpeace

Σχόλια