Ευρωπαϊκό δίκτυο ΑΠΕ στόχος κυβερνοεπίθεσης – Η νέα ενεργειακή τρομοκρατία

0
14

Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε πριν από δύο εβδομάδες μια γερμανική εταιρεία παροχής ενέργειας που εξειδικεύεται στις ΑΠΕ.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά ψηφιακής επίθεσης χάκερς σε δίκτυο ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι χάκερς χτύπησαν τα συστήματα διαδικτυακής επικοινωνίας του δικτύου και η επίθεση διήρκεσε πέντε ημέρες.

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε ενεργειακά δίκτυα μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία βασικών υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ να επισημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση σε ενεργειακά δίκτυα της χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δράστες δεν έχουν αποκαλυφθεί ωστόσο οι διευθύνσεις τους  IP εντοπίστηκαν σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το γερμανικό δίκτυο 50Hertz που δέχτηκε την επίθεση είναι ένας από τους τέσσερις λειτουργούς μετάδοσης ενέργειας που λειτουργούν στη χώρα και παρέχει ηλεκτρισμό προερχόμενο επί το πλείστον από φωτοβολταϊκά και αιολικά, σε 18 εκατ. κατοίκους των βόρειων και ανατολικών κρατιδίων.

Η πολυπλοκότητα στην αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων όπως και το γεγονός ότι το 70% των υπαρχόντων δικτύων είναι ηλικίας άνω των 30 ετών αποτελούν τα ευάλωτα σημεία στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού.

Η θωράκιση των ευρωπαϊκών δικτύων απέναντι σε τρομοκρατικές κυβερνοεπιθέσεις απαιτεί επενδύσεις πολύ υψηλές δεδομένης της οικονομικής πραγματικότητας στη Γηραιά Ήπειρο και ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά στοιχήματα του μέλλοντος.

econews

Σχόλια