ΔΕΗ: προχωράει με ΤΕΡΝΑ για νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα – Δυνατότητα τηλεθέρμανσης

0
18

Τη σύμβαση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ πρόκειται να υπογράψει η ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, που συνεδρίασε χθες.

Η υπογραφή της σύμβασης είχε μείνει σε εκκρεμότητα για ένα περίπου χρόνο λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για την έναρξη της κατασκευής του έργου.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2011, ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ έναντι συμβατικού τιμήματος 1,39 δισ. ευρώ.

Το έργο αφορά σε λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μικτής ισχύος και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας 550 έως 660 MW με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.

Τα συνδικάτα ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προώθηση του νέου έργου, η λειτουργία του οποίου θα διασφαλίσει την εκμετάλλευση των τοπικών λιγνιτορυχείων και φυσικά της απασχόλησης.

Η δημιουργία του ορυχείου για την τροφοδοσία της νέας μονάδας με λιγνίτη θα απαιτήσει τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, ενώ θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια την τροφοδότηση, με θερμική ενέργεια, της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.

Σημειώνεται πως η απόφαση κατέστη δυνατή μετά την αποδέσμευση πιστώσεων εκ μέρους της ΕΤΕπ την ώρα που η ισχύς της προσφοράς της ΤΕΡΝΑ έληγε την 31 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του – Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 – έδωσε εντολή στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αρθούρο Ζερβό να υπογράψει με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. τη Σύμβαση για την εκτέλεση του Έργου «ΑΗΣ Πτολεμαϊδας – Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση».

econews

Σχόλια