Σκιάθος: τοποθετήθηκαν πινακίδες με τα παραδοσιακά τοπωνύμια

0
13

Με σκοπό την διατήρηση των παραδοσιακών τοπωνυμίων του οικιστικού ιστού της Σκιάθου, όπως είναι μέχρι σήμερα γνωστά μέσα από την προφορική παράδοση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ή Σκιάθος’ ανέλαβε την πρωτοβουλία κατασκευής ενημερωτικών πινακίδων, με τη σχετική αναφορά.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση 25 πινακίδων, δέκα εκ των οποίων τοποθετήθηκαν σε ρεματιές και πηγές, σε συνέχεια της τοποθέτησης 20 πινακίδων την περασμένη άνοιξη. Τα θετικά σχόλια των κατοίκων, που άλλοι με νοσταλγία και άλλοι με ενδιαφέρον για τη διατήρηση των τοπωνυμίων ήταν και η αφορμή για την επανάληψη της δράσης.

Οι πινακίδες διακοσμήθηκαν με μοτίβα από την σκιαθίτικη υφαντική τέχνη, όπως έχουν καταγραφεί στην εμπεριστατωμένη μελέτη για το σκιαθίτικο λαϊκό πολιτισμό του Οικονόμου Γεωργίου Α. Ρήγα, «Σκιάθος λαϊκός πολιτισμός» εκδόσεις Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Οι πινακίδες φιλοτεχνήθηκαν από Σκιαθίτισσα καλλιτέχνιδα και τοποθετήθηκαν, όπως και στο παρελθόν, μετά από σχετική άδεια που πήρε ο Σύλλογος από τον Δήμο.

Τοπωνύμια όπως Τσαλαβούτα, Ποτόκι, Μεσοχώρι, Το Γλυφονέρι, Μεγάλο Καλντερίμι, Τα πευκάκια, Ο βράχος, κ.α., πήραν τη θέση τους «επίσημα» πια, διατηρώντας έτσι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού του νησιού.

Σχόλια