Ενέργεια από σκουπίδια θα παράγουν στη Θεσσαλονίκη

1
405

Το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στην Αυστρία και τη Σουηδία επιθυμεί να ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη παράγοντας ενέργεια από σκουπίδια.

Ειδικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί σύμφωνα με το “Έθνος” την ιδέα της δημιουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι το εργοστάσιο καύσης στη Σίνδο, είναι μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ με στόχο να μπορεί να επεξεργάζεται 500.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, παράγοντας ταυτόχρονα ενέργεια για τις ανάγκες των τοπικών νοικοκυριών.

Εντός του 2013 αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της μονάδας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου αναμένεται να «κλείσει» εντός της επόμενης τριετίας, ώστε η κατασκευή του να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία από σήμερα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία της μονάδας. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν εργοστάσια καύσης και εμείς εδώ να έχουμε μείνει 30 χρόνια πίσω, και να χάνουμε λεφτά από την ανακύκλωση και από την ενέργεια που θα μπορούσε να παράγεται από τα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Ένα αντίστοιχο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βιέννη της Αυστρίας τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια 25.000, «καίγοντας σκουπίδια, με υπόλοιπο καύσης που χωράει σε μια χούφτα».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σουηδία ανακυκλώνουν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 96% τα απορρίμματα που παράγουν και αξιοποιούν τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται για την παραγωγή ενέργειας, μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος αποτέφρωσης που ηλεκτροδοτεί χιλιάδες νοικοκυριά.

Το σύστημα είναι τόσο επιτυχημένο που οι Σουηδοί θα εισάγουν σε ετήσια βάση 800.000 τόνους σκουπιδιών από τη γειτονική Νορβηγία, έτσι ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από απορρίμματα.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.