Το Πρωτόκολλο του Κιότο παρατείνεται ως το 2020 – Συμφωνία για το Κλίμα στη Ντόχα

0
333

Σε συμφωνία για παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2020 κατέληξαν “μεγάλοι ρυπαντές” του πλανήτη, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου μετά από 12 μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Στη συμφωνία αντέδρασε η Ρωσία με τη Μόσχα να επισημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να προσβάλλει την κίνηση του προέδρου της Συνόδου Αμπντουλά μπιν Χαμάντ αλ-Ατίγια ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει συμφωνία παραβλέποντας τις μεμονωμένες αντιδράσεις πολλών χωρών.

Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να λήξουν την Παρασκευή, ωστόσο πήραν παράταση μιας ημέρας καθώς πλούσιοι και φτωχοί ήρθαν σε αντιπαράθεση πάνω σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης κλιματικών πολιτικών, αλλά και της αποζημίωσης για κλιματικές καταστροφές.

Τελικά, αποφασίστηκε να παραταθεί η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2020. Τη συμφωνία επικύρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η Αυστραλία, η Ελβετία και οκτώ ακόμα βιομηχανοποιημένες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει ανεπτυγμένες μόνο χώρες, καθώς μεγάλοι αναπτυσσόμενοι ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να το επικυρώσουν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Ντόχα περιλαμβάνει την αύξηση της χρηματοδότησης των πλούσιων χωρών προς τις φτωχές προκειμένου αυτές να καταφέρουν να αναπτύξουν κλιματικές πολιτικές, αλλά και να επενδύσουν σε περιβαλλοντικά φιλικές πηγές ενέργειας, με το κονδύλι να ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια ως το 2020.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται λόγω της αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με αυτό, τα κράτη που το έχουν συνυπογράψει δεσμεύονται να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου την πρώτη περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων (2008-2012) κατά ένα συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 (ή του 1995 για ορισμένα αέρια).

Αυτό επιχειρείται να γίνει με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η παγκόσμια οικονομία. Έτσι, το Πρωτόκολλο του Κιότο περιλαμβάνει τρεις ευέλικτους μηχανισμούς:

-την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών,
-την κοινή εφαρμογή, και
-το μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης.

Ο πρώτος μηχανισμός προβλέπει την αγοραπωλησία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών (όπως για παράδειγμα κράτη και υπόχρεες εγκαταστάσεις) κατά τη θεωρία των property rights, ενώ οι άλλοι δύο βασίζονται σε προγράμματα έργων.

econews

Σχόλια