Πλανήτης Άρης: ενδιαφέροντα ευρήματα αλλά όχι ίχνη ζωής από το Curiosity της NASA

0
21

Σημαντικά, αλλά όχι κοσμοϊστορικά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών του σκάφους Curiosity της NASA στον πλανήτη Άρη καθώς δεν εντοπίστηκαν ίχνη ζωής όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ερευνητής της NASA.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο ερευνητής της NASA Τζον Γκρότζινγκερ είχε δηλώσει στο στο αμερικανικό NPR ότι τα ευρήματα των ερευνών του Curiosity στον Άρη θα έμπαιναν στα βιβλία της ιστορίας, κάνοντας σαφείς νύξεις για ενδείξεις ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι μόνες οργανικές ενώσεις, με βάση τον άνθρακα, που ανίχνευσε το Curiosity είναι μεθάνιο, που συναντάται στην ατμόσφαιρα του Άρη, καθώς και χλωρομεθάνια, ενώσεις που περιέχουν ένα άτομο άνθρακα και άτομα χλωρίου, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι μπορεί να πρόκειται για ίχνη ουσιών που μετέφερε το ρομπότ μαζί του από τη Γη ή να δημιουργήθηκαν από τη θέρμανση των δειγμάτων.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γεωχημείας, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών του Curiosity στις 3 Δεκέμβρη, παρουσιάστηκε και το εργαλείο Ανάλυσης Δείγματος στον Άρη (Sample Analysis At Mars – SAM), ένα χημικό εργαστήριο σε μικρογραφία που καταλαμβάνει το μισό χώρο στο σκάφος.

Το SAM είναι ένα κινητό εργαστήριο, το οποίο περιλαμβάνει φασματόμετρο μάζας για την ταυτοποίηση χημικών στοιχείων, αέριο χρωματογράφο για τη χημική ανάλυση πετρωμάτων, καθώς και φασματόμετρο λέιζερ για τη μέτρηση ελαφρών στοιχείων που σχετίζονται με τη ζωή, όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο και το άζωτο.

Πιο συγκρατημένοι επιστήμονες εκτιμούν πως και να υπήρχαν οργανικές ουσίες στον πλανήτη Άρη αυτές έχουν καταστραφεί εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας, που βομβαρδίζει αδιάκοπα την επιφάνεια.

econews

Σχόλια