ΔΕΗ: «δημοσιογραφικά σενάρια» οι αυξήσεις στα τιμολόγια λέει ο Κεδίκογλου – Διαψεύδει και η ΡΑΕ (upd)

0
10

Ως “δημοσιογραφικά σενάρια” που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα χαρακτήρισε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αυξήσεις έως 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «τα περί αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι καθαρά δημοσιογραφικά σενάρια», μετά την ενημέρωσή του από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Παρόλα αυτά οι αυξήσεις εμπίπτουν στο πλαίσιο απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλλει η τρόικα των δανειστών και προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο.

Όπως έχει ξαναδημοσίευσει το econews, η αύξηση θα γίνει σε τρεις δόσεις: η πρώτη θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και το ΥΠΕΚΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφαση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων, η δεύτερη δόση θα έλθει την 1η Μαρτίου και η τρίτη την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως.

Την επιβολή αυξήσεων διέψευσε και η ΡΑΕ που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι στην κρισιμότατη χρονική στιγμή για τη χώρα «επιχειρείται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, από διάφορες πλευρές και για διάφορους λόγους, η κατασκευή αρνητικών εντυπώσεων και εξιλαστήριων θυμάτων, με προφανή σκοπό τη μετάθεση ευθυνών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει:

«Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, μεταδόθηκε επανειλημμένως, με εκτεταμένα ρεπορτάζ και συνεχείς υπότιτλους, από τα δελτία ειδήσεων μεγάλου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, η «είδηση» ότι «η ΡΑΕ εισηγείται στο ΥΠΕΚΑ αυξήσεις 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2013».

Η «είδηση» αυτή είναι απολύτως ανακριβής και παραπλανητική, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν ακόμα υποβληθεί στη ΡΑΕ οι, επί μακρόν αναμενόμενες, προτάσεις της ΔΕΗ για τις αυξήσεις των ρυθμιζόμενων τιμολογίων χαμηλής τάσης που εισηγείται η επιχείρηση για το 2013, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για να ασκήσει, στη συνέχεια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την κατά νόμο ελεγκτική και γνωμοδοτική της αρμοδιότητα προς το ΥΠΕΚΑ.

Είναι πασιφανές ότι, την κρισιμότατη αυτή χρονική στιγμή για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες-καταναλωτές, επιχειρείται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, από διάφορες πλευρές και για διάφορους λόγους, η κατασκευή αρνητικών εντυπώσεων και εξιλαστήριων θυμάτων, με προφανή σκοπό τη μετάθεση ευθυνών. Η ΡΑΕ τους διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα το επιτύχουν!»

Σχόλια