Αρκτική: οι λιωμένοι πάγοι το 2012 είχαν έκταση μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ

1
112

Το 2012, οι πάγοι που έλιωσαν στην Αρκτική είχαν επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO).

Στην Αρκτική, η απώλεια πάγων από τον Μάριο μέχρι το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 11,83 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η συνολική έκταση των ΗΠΑ, μαζί με την πολιτεία της Αλάσκα, είναι λίγο περισσότερο από 9,8 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η ετήσια έκθεση του WMO για το Κλίμα επικεντρώθηκε στο πρωτοφανές λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ολοένα και συχνότερα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον WMO οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έφτασαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδό τους το 2012, παράλληλα με την καταγραφή πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή κατά το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο ήταν το ένατο θερμότερο από το 1850 (0,45 βαθμοί Κελσίου θερμότερο από το μέσο όρο των 14,2 βαθμών Κελσίου της περιόδου 1961-1990).

Η αύξηση των επίγειων και θαλάσσιων θερμοκρασιών καταγράφηκε μετά το τέλος του φαινομένου Λα Νίνια τον Απρίλιο του 2012.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής συνδυάστηκε με εκτεταμένες ξηρασίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, περιοχές της δυτικής Σιβηρίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά και περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου κατά τους θερινούς μήνες.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που λαμβάνει χώρα στη Ντόχα του Κατάρ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η είδηση όπως είναι διατυπωμένη προσπαθεί να αποδώσει μια υπερβολική και λαθεμένη εκτίμηση μέσω μιας άστοχης και παραπλανητικής σύγκρισης μεταξύ της μέγιστης και ελάχιστης έκτασης του αρκτικού θαλάσσιου(!!!) πάγου (arctic sea-ice extent) πάχους μερικών εκατοστών έως λίγων μέτρων, για το ίδιο έτος και μεταξύ της μέγιστης συσσώρευσης του χειμώνα και της ελάχιστης μείωσης του καλοκαιριού (11.83). Επισημαίνεται δε, ότι στην μείωση αυτή ενσωματώνεται και η φυσιολογική μείωση πάγου ψυχρής και θερμής περιόδου! Η πραγματικότητα αποδίδεται με την σύγκριση για παράδειγμα των αντίστοιχων περιόδων του 2011 και του 2012. Εάν επιχειρηθεί αυτό, θα διαπιστωθεί μια πραγματική ελάττωση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου από το 2011 έως το 2012 για την συγκεκριμένη περίοδο 0.919 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα που αντιστοιχεί στο 9.16% των ΗΠΑ μαζί με την πολιτεία της Αλάσκα. Φυσικά αποκρύπτεται σκόπιμα η αναφορά στην επέκταση και συσσώρευση πάγου των τελευταίων ετών στην ανταρκτική η οποία αποτελεί και το 91.49% του συνολικού όγκου πάγου του πλανήτη ενώ οι αρκτικοί πάγοι συμπεριλαμβανομένης και της Γροιλανδίας(!) είναι το 7.9% !!! του συνόλου.
    H προπαγάνδα και η διαστρέβλωση θα σώσουν τον πλανήτη?
    Για του λόγου το αληθές (NSIDC):
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/antarctic.sea.ice.interactive.html

Comments are closed.