Οργανικά φωτοβολταϊκά σε κτήρια: συνεργασία Solliance-ThyssenKrupp

0
10

Η ThyssenKrupp Steel Europe και η “ερευνητική συμμαχία” Solliance (ECN, imec, TNO, Holst Cenre, TU/e, Forschungszentrum Jülich) που δραστηριοποιείται στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία πρόκειται να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης οργανικών φωτοβολταϊκών.

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να ενσωματωθούν στο χάλυβα και κατ’ επέκταση σε κτηριακές κατασκευές.

Η Solliance εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου (thin film) στην περιοχή του Αιντχόβεν της Ολλανδίας, του Λουβέν στο Βέλγιο και του Αάχεν της Γερμανίας.

Solliance και ThyssenKrupp διαβλέπουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στον κατασκευαστικό κλάδο και ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.

Ένας από τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στο κέλυφος και ιδίως κατά την κατασκευή ούτως ώστε το φωτοβολταϊκό να ενσωματωθεί εξαρχής στις ενεργειακές λειτουργίες.

Αντίστοιχα είναι και τα αισθητικά αποτελέσματα με την ενσωμάτωση του φωτοβολταϊκού κατά την κατασκευή του κτηρίου και όχι εκ των υστέρων.

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να ενσωματωθούν με τη διαδικασία επικάλυψης roll-to-roll κατά την παραγωγή του χάλυβα της ThyssenKrupp.

Σχόλια