Ξάνθη-Δράμα: μη καλλιεργήσιμες δημόσιες εκτάσεις για γεωθερμία-φωτοβολταϊκά – 300 θέσεις εργασίας

0
119

Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη μακροχρόνια εκμίσθωση δημόσιων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και συγκεκριμένα για επενδύσεις στη γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά  άνω των 3 εκατ. Ευρώ προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον πρόσφατο Νόμο 4061.

Ο νόμος προβλέπει την εκμίσθωση τεσσάρων (4) μεγάλων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων επιφάνειας 2.160 στρεμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκονται στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι ως άνω εκτάσεις κατόπιν δημοπράτησης θα εκμισθωθούν με το ανάλογο ετήσιο μίσθωμα (περίπου 4000 Ευρώ στη γεωθερμία) για 25 έτη για επενδυτικούς σκοπούς, με στόχο τη δημιουργία κύρια παραγωγικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου στις περιοχές αυτές και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στη διαδικασία της δημοπράτησης για το τίμημα της ετήσιας εκμίσθωσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον επενδυτές, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ. Από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.

Στις τρεις εκτάσεις του νομού Ξάνθης θα γίνουν επενδύσεις στη γεωθερμία/θερμοκήπια, ενώ σε μία στο νομό Δράμας στα φωτοβολταϊκά.

Το σύνολο των γεωθερμικών πεδίων αφορούν σε εκτάσεις στο Εράσμιο και στον οικισμό Ποταμιά του νομού Ξάνθης, περιοχές γνωστές για την ύπαρξη ζεστού νερού σε θερμοκρασίες περίπου 70 βαθμών, ικανές να μετατρέπουν τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία θα αξιοποιείται για να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, ενώ θα αξιοποιείται παράλληλα για τόσο για την άρδευση όσο και για την πρώιμη ωρίμανση των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Οι θερμοκηπιακές αυτές μονάδες θα παράγουν κηπευτικά (τομάτες, αγγούρια, φράουλες, μελιτζάνες, πιπεριές) υψηλής ποιότητας με στόχο όχι μόνο τη διακίνησή τους στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως τις εξαγωγές.

Η τέταρτη επένδυση αφορά στην ανάπτυξη μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 1.524 στρεμμάτων στην κωμόπολη Προσοτσάνη του Νομού Δράμας.

Με την υλοποίηση αυτής της διεργασίας, που γίνεται για πρώτη φορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφέρειες υλοποιώντας τη χθεσινή βούληση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των αναπτυξιακών δράσεων, κάνει πράξη την άμεση προώθηση των διαδικασιών με τη γρήγορη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, ώστε η, για χρόνια σχολάζουσα λόγω ακαταλληλότητας για καλλιέργεια, περιουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία αποτελεί τμήμα της δημόσιας περιουσίας να αποτελέσει τη βάση για αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες προς όφελος του αγροτικού τομέα και της ανάπτυξης και απασχόλησης στην Περιφέρεια. Πάντα βέβαια σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παραγωγικών τοπικών φορέων που ήδη έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει τις παραπάνω επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η ανάκτηση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης περνά μέσα από αυτό το δρόμο της ανάπτυξης του παραγωγικού τομέα. Η επιμονή γύρω από προφανείς στόχους που συνδέονται κυρίως με τη γη και τους ανθρώπους της με τους ενδογενείς πόρους με τα ιστορικά δοκιμασμένα πλεονεκτήματα της χώρας αποτελεί τη νέα εθνική στοχοθεσία της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Η Ελλάδα μπορεί σύντομα, γιατί η ευελιξία της οικονομίας της το επιτρέπει, να μετατραπεί σε παράδειγμα σύγχρονης ανταγωνιστικής οικονομίας.

Από τις επενδύσεις του πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και διακίνηση των εξαιρετικών ποιοτικών προϊόντων της, την εξωστρέφειά της και στοχευμένη υποστήριξη των εξαγωγών της, θα ξεκινήσει η δόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου που δίνει στην Ελλάδα δικαίωμα στο μέλλον».

Σχόλια