Εντοπίστηκε νερό και οργανική ύλη στον πλανήτη Ερμή

0
55

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο πλανήτης Ερμής κρύβει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια τόνους νερού σε μορφή πάγου, όπως επίσης και οργανική ύλη στους κρατήρες του βορείου πόλου του οι οποίοι βρίσκονται υπό μόνιμη σκιά.

Η ανακάλυψη ανήκει στο διαστημόπλοιο MESSENGER της NASA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος από το 2011.

Οι κρατήρες στο βόρειο πόλο του Ερμή έχουν βάθος τέτοιο που δεν επιτρέπουν στο ηλιακό φως να φτάσει στον πυθμένα.

Τα ευρήματα του MESSENGER δημοσιεύτηκαν στις 29 Νοεμβρίου στην επιθεώρηση Science.

Ο Ερμής είναι ο πλανήτης του ηλιακού συστήματος που βρίσκεται εγγύτερα στον ήλιο. Στο αφήλιο του οι μεσημεριανές θερμοκρασίες στην επιφάνεια φτάνουν τους 285 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο περιήλιο η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 430 βαθμούς Κελσίου, 7,5 δηλαδή φορές την μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο πάγος του Ερμή μετά από κάποιο βάθος είναι σχεδόν καθαρό νερό, άρα είναι σχετικά πρόσφατος (το πολύ 50 εκατ. ετών). Η προέλευση του νερού πιθανολογείται ότι προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στον πλανήτη (ανάλογη θεωρία υπάρχει και για την προέλευση του νερού της Γης).

Επίσης, σκούρα πτητικά υλικά, πιθανότατα οργανικής προέλευσης, που θυμίζουν άνθρακα ή πίσσα ανιχνεύθηκαν ανακατεμένα με τον πάγο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πιστεύουν ότι ο Ερμής φιλοξένησε ποτέ ζωή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πάγος του Ερμή, ιδίως στις πιο νότιες και θερμές περιοχές, μακρύτερα από το βόρειο πόλο, καλύπτεται από ένα στρώμα πάχους δέκα εκατοστών από αυτό το οργανικό υλικό που δρα ως θερμομονωτικό.

Σχόλια