Μικροβιακή κυψέλη καυσίμου παράγει ενέργεια από φυτά (video)

1
49

Μια κυψέλη καυσίμου που λειτουργεί με ηλεκτρόνια τα οποία βρίσκονται στο υπέδαφος και στις ρίζες ζωντανών φυτών ανέπτυξαν Ολλανδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wageningen.

Κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης παράγεται οργανική ύλη. Οι ποσότητες οργανικής ύλης που δεν χρησιμοποιούνται από το φυτό διοχετεύονται στις ρίζες και στη συνέχεια εκκρίνονται στο έδαφος, όπου και διασπώνται από τα βακτήρια με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ηλεκτρονίων.

Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση για την παραγωγή ηλεκτρισμού είναι ένα ηλεκτρόδιο που θα «αιχμαλωτίσει» τα ηλεκτρόνια.

Φυσικά αυτή δεν είναι νέα ανακάλυψη. Τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για να τροφοδοτήσουν με ενέργεια λαμπτήρες LED, ρολόγια και άλλες μικροσυσκευές.

Αυτό που κάνει ωστόσο τη Φυτική Μικροβιακή Κυψέλη Καυσίμου να ξεχωρίζει είναι ότι έχει  μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Στόχος των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν τη φυτική μικροβιακή κυψέλη για να φτιάξουν «πράσινες» στέγες, ικανές να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση ενός νοικοκυριού με μέση κατανάλωση τις 2.800 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Στα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνονται όλοι οι κοινοί τύποι χλόης αλλά και ρυζιού στα θερμότερα κλίματα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της φυτικής κυψέλης έναντι των άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ είναι ότι δεν ανταγωνίζεται για εκτάσεις, αφού η παραγωγή ηλεκτρισμού συντελείται στο υπέδαφος.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αυτη η οργανικη υλη που παραγεται απο τα φυτα νομιζω οτι ειναι χρησιμη για το εδαφος αλλιως ολα τα χωραφια θα γινουν αγονα.

  Χωρις να ειναι σιγουρος ωστοσο…

  Οτιδηποτε ειναι σπαρμενο σε ενα χωραφι, κατι παιρνει απο το χωμα και κατι δινει πισω….

  Για αυτο εναλλασουν τις καλλιεργειες οι αγροτες !

  Σιγουρα τα εμπλουτιζουν κιολας, ειτε με χημικα λιπασματα, ειτε οργανικα ( κοπρια, κτλ… )

  ( Να σταματησουν οι αγροτες τα χημικα λιπασματα και να περασουν στα βιολογικα – οργανικα… μια παρενθεση! )

Comments are closed.