ΧΥΤΑ Φυλής: σε 22 μήνες εξαντλείται η χωρητικότητα

0
18

 

Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής, εάν δεν αλλάξει το σημερινό παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής, εξέπεμψε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μετρήσεις, ο ένας και μοναδικός χώρος ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων που υπάρχει στην Αττική των 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 5 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων, οι οποίοι παράγουν καθημερινά 5.500 τόνους οικιακών απορριμμάτων εξαντλείται σε 22 μήνες από σήμερα.

Από την τελευταία ογκομέτρηση προέκυψε ότι η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων που έχει εναποτεθεί συμπεριλαμβανομένου και του υλικού επικάλυψης, ανέρχεται σε 11.650.000 κ.μ. με την εναπομένουσα χωρητικότητα να υπολογίζεται σε 5.381.231 κ.μ.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε μετά την κατασκευή των νέων μονάδων να περιοριστεί η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή.

Υπενθυμίζεται, ότι η εκτροπή από την ταφή των απορριμμάτων που μπορούν να υποστούν επεξεργασία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων, αποτελεί θεσμοθετημένη υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινοτική οδηγία 98/08 που αποτελεί νόμο του κράτους, αναφέρει μάλιστα ότι στους οργανισμούς ή επιχειρήσεις που συνεχίζουν να θάβουν απόβλητα χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας επιβάλλεται ειδικό τέλος ταφής 35 € ανά τόνο, που θα αυξάνεται ετησίως με 5 € ανά τόνο, έως του ποσού των 60 €, πράγμα που θα φέρει πρόσθετα βάρη στους πολίτες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σγουρός, το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί με τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, τα οποία εκπληρώνουν τους στόχους που θέτει η Οδηγία 98/08. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες).

Σχόλια