ΑΠΕ: η έκτακτη εισφορά δεν μειώνει τα ελλείμματα – Αναστέλλει τις επενδύσεις

0
15

 

Την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) θα συνεχιστεί και μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών και των άλλων μονάδων ΑΠΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα του EUFORES.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΠΕΦ, τα πλασματικά ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, που φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, οφείλονται στις στρεβλώσεις και τον λάθος τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παράγονται και μετά την «ισοπεδωτική» εισφορά.

Κατά τον ΣΠΕΦ, η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), που δυστυχώς αποτελεί την βάση του λογαριασμού ΑΠΕ, είναι βαρύτατα προς τα κάτω νοθευμένη λόγω της παρέμβασης του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους,  καθιστώντας τον έτσι πλασματικά μονίμως ελλειμματικό και το τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) επίσης τεχνητά σταθερά ανεπαρκές.

Έτσι, «η Πολιτεία μη μπορώντας να δικαιολογήσει τις επιβαλλόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην μεγάλη συμμετοχή ακριβού και εισαγόμενου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, προτιμά να ποινικοποιεί τις ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ του οποίου το 60% δεν πηγαίνει εν τέλει στις ΑΠΕ».

Ως εκ τούτου, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, «το τέλος υπέρ ΑΠΕ έχει καταστεί γενικό εργαλείο αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρισμού και όχι μέσο κάλυψης των αναγκών αποκλειστικά των ΑΠΕ όπως προσδιορίζει το όνομα του».

Αντιδράσεις κατά της έκτακτης εισφοράς

Έντονες αντιδράσεις κατά της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πρόσφατα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ όσο και ευρωπαίοι ειδικοί ευρωπαϊκού φόρουμ για τις ΑΠΕ, Eufores, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ειδικότερα σύμφωνα με tanea.gr,  σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eufores, Κλοντ Τούρμες, υποστήριξε ότι «η οποιαδήποτε αναδρομική πολιτική μέτρων αποτελεί ένα κακό μήνυμα για επίδοξους επενδυτές.

«Η Κομισιόν θα διερευνήσει αν τα μέτρα ελήφθησαν με διαφάνεια και κατά πόσο αδικούν τις ΑΠΕ. Είναι τέτοια τα μέτρα, ώστε πλέον είναι πιο φθηνό να γίνει μια επένδυση ΑΠΕ στη Γερμανία απ” ό,τι στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας Πολ Χόντσον ανέφερε ότι είναι ανάγκη να αποφεύγονται αναδρομικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι η όποια πολιτική να εφαρμόζεται σε συνεννόηση με τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Κατά της έκτακτης εισφοράς εκφράστηκε και ο  πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης, υποστηρίζοντας ότι «η οικονομική στενότητα του τραπεζικού συστήματος μαζί με την αδυναμία λήψης τραπεζικών εγγυήσεων και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αναστέλλουν κάθε επενδυτική δραστηριότητα».

Σχόλια